Boland geniet van historie en komt dan ook graag in het centrum van Naarden.
Boland geniet van historie en komt dan ook graag in het centrum van Naarden. Foto: Bob Awick

'Ik verheug mij op de aanvang van Bensdorp en KNSF'

GOOISE MEREN - Het eerste jaar van de nieuwe gemeente Gooise Meren en dus ook van het college van burgemeester en wethouders zit er bijna op. Wethouder Hendrik Boland woont in Enkhuizen en werkte een jaar als wethouder in Muiden. Hij is getrouwd en heeft een zoon in 5 vwo. Hij gaat iedere dag met veel plezier naar zijn werk. Hij heeft onder andere de portefeuille Ruimtelijke Ordening en is wijkwethouder van Muiden, Naarden Vesting, Naarderwoonbos en Godelinde. Hoe kijkt hij aan tegen de nieuwe gemeente en hoe gaat het met de lopende zaken?

Wat voor rapport cijfer geef je jezelf?
"Ik geef mijzelf een 7. Ik vind dat ik het best redelijk doe, maar het kan altijd beter. Ik ben inhoudelijk sterk en zit op veel dossiers met een lange looptijd. Dit heeft wel als nadeel dat ik politiek wat minder zichtbaar ben."

Was het veel puinruimen?
"In mijn portefeuille Ruimtelijke Ordening heb ik alleen maar te maken met langlopende dossiers. Ik maak af wat voorgangers in gang hebben gezet en ik zet dingen in gang voor de volgende wethouder. Binnen ruimtelijke ordening doe je bijna niets van het begin tot het einde. Dat springt nu door de fusie wel extra in het oog. Veel dossiers zijn helemaal opnieuw bekeken om zo goed te inventariseren wat er allemaal loopt. Er zijn daar dingen bij tevoorschijn gekomen die wij eerder niet bedacht hadden. Neem het dossier-Keverdijk in Naarden. Het blijkt nu dat er sinds vorig jaar na de zomer door de fusiedrukte niets meer mee is gebeurd. We hebben gezien dat de kans er is dat alles veel duurder zal uitvallen. Gelukkig zaten we nog niet in de uitvoerende fase. Nu moeten we pas op de plaats maken en voordat we eraan beginnen eerst alles goed uitzoeken. "

Straalt dit negatief op jouzelf af?
"Dat risico loop je natuurlijk. Er is nog geen man overboord, we maken pas op de plaats. Door de fusie hebben sommige zaken te lang stilgelegen. Er waren ook zaken die we vanwege het toezicht van de provincie niet konden doen. Ik hoop persoonlijk dat ik ook kan laten zien dat zaken wel lukken. Neem het nieuwbouwproject-Landgoud Cruysbergen. Dat zat vast en loopt nu weer goed. Daar was eerst veel om te doen, maar nu zeggen alle betrokkenen: daar kunnen we ons in vinden."

Hoe gaat het met het KNSF-terrein in Muiden?
"Er is veel gedoe geweest, de raad heeft recent het nieuwe bestemmingsplan vastgesteld. Als alles voorspoedig verloopt, zonder bezwaren, dan kunnen we in het snelste scenario in de zomer van 2017 gaan bouwen. Daar verheug ik mij op. Het is typisch een project dat veel voeten in de aarde heeft gehad en veel mensen heeft beziggehouden. Het zou mooi zijn als het zijn aanvang neemt, zeker voor de Kern Muiden, want daar moet versterking komen, ook qua koopkracht."

De Emmaschool zit er belabberd bij in het noodgebouw, dat kan zo toch niet langer?
"Het is nog wel verantwoord, maar absoluut niet wenselijk. We proberen maximale snelheid te krijgen om toestemming te krijgen voor het nieuwe gebouw. Het meeste deugt al, behalve het akoestisch onderzoek dat aangevuld moest worden. We hopen het dit jaar nog af te ronden. Er komt geen tussentijdse oplossing. We houden het zoals het nu is omdat we geloven dat het voor elkaar komt."

Waarover verbaasde je je in de nieuwe gemeente?
"Mij was het verhaal van Comenius totaal onbekend. Ik heb begrepen dat deze man zijn tijd ver vooruit was. Dat men in Naarden hier een museum heeft en zo met hem bezig is, vind ik bijzonder en bewonderenswaardig. Er zit een grote vrijwilligersorganisatie omheen. Ook de Comeniusprijs is geweldig."

Hoe is het om wethouder te zijn in een fusiegemeente?
"Het fusieproces is ontzettend boeiend. De sfeer op het gemeentehuis is goed en ik krijg ook positieve reacties op de nieuwe gemeente. Maar, daarbij moet gezegd worden 'mits de kernen de kernen blijven'. Als wethouder van een grotere gemeente zit ik meer op het sturen op hoofdlijnen en er is veel meer ambtelijke kwaliteit. Risico is dat je iets verder van de mensen af staat. Dat proberen we als college te ondervangen door bijvoorbeeld het wijkwethouderschap. Samen met burgers kun je heel veel doen."

Hoe gaat het met je wijkwethouderschap?
"Ik probeer in de wijken een aanspreekpunt te zijn voor de bewoners. Daar valt nog winst te behalen, want sommige zaken vallen tussen wal en schip. We vinden allemaal dat het beter moet, maar het is nog niet concreet hoe dan. De betrokkenheid van bewoners is per wijk verschillend. Naarden-Vesting is redelijk actief en we praten met elkaar op een goed georganiseerde manier, bijvoorbeeld over de verkoop van het stadskantoor. In Muiden zijn we nu bezig met het oprichten van een stadsraad. We willen namelijk graag dat er ook in Muiden een groep bewoners als aanspreekpunt kan fungeren."

"Naarden-Vesting is redelijk actief en we praten met elkaar op een goed georganiseerde manier, bijvoorbeeld over de verkoop van het stadskantoor."

"In Muiden ben ik ook de wijkwethouder, maar heb ik nog niets specifieks opgepakt. We zijn nu bezig met het oprichten van een stadsraad. We willen graag dat er namens Muiden ook een groep bewoners als aanspreekpunt kan fungeren."

"Naarderwoonbos hoort ook bij mij en hier zit een heel zelfbewust bewonersplatform. We zijn al hele specifieke zaken aan het uitzoeken. Bewoners willen een zwemsteiger in het Gooimeer. Dat blijkt heel lastig te zijn vanwege de veiligheid en zeggenschap van andere overheden zoals provincie en waterschap. Ook de geluidsoverlast van de A1 is zo'n complex dossier omdat wij er als gemeente niet alleen over gaan. Dat is bij Rijkswaterstaat erg zoeken naar een weg om op te komen voor de belangen van je inwoners binnen de mogelijkheden van je functie."

"Mijn laatste wijk is Godelinde in Bussum. Die wijk is nog heel weinig actief richting de gemeente."

Waar ben je trots op?
"Ik ben in gesprek met het bedrijf Givaudan in Naarden om de milieuvergunning aan te passen. De gemeente wil namelijk weten hoe groot de geurcirkel is omdat we willen weten of daar woningen gebouwd kunnen worden. Toen ik om tafel schoof zat het gesprek even vast, maar nu is alles in gang gezet. Givaudan heeft een positieve houding en moet hier zelfs kosten voor maken. Maar ze vinden het zelf ook tijd dat de vergunning opnieuw wordt vastgesteld."

Grootste uitdaging zal worden?
"Ik zal samen met wethouder Marleen Sanderse moeten gaan trekken aan woningbouw. De neiging bestaat om luxe villa's aan te bouwen, maar er is veel behoefte aan goedkopere woningen. Dat wordt een hele opgave om dat financieel rond te krijgen en om hier onder de bevolking draagvlak voor te vinden. Sociale woningbouw heeft een negatief imago van asociaal."

Waar liggen de kansen?
"Ik hoop dat de watersport een goede boost krijgt. Zelf heb ik veel met watersport. Zo voer ik 10 jaar professioneel op een Groninger schoener. Als je kijkt naar de kust van Gooise Meren, de Vecht en de Naardertrekvaart dan zie je daar volop kansen, ook voor kleine sloepen."

Waar kijk je naar uit?
"De ontwikkeling van Bensdorp in Bussum. We zijn met een partij al vergaand in overleg om 800 vierkante meter in gebruik te nemen. Daarmee zit Bensdorp nog lang niet vol. Het liefst hebben we iets cultureels zoals een dansschool of iets artistieks in Bensdorp. Wat mij betreft komt ook de schoorsteen weer terug in het plan; dat geeft toch die beeldbepalende status weer terug aan het gebied."