Koen Gubbels zit zo'n drie á vier uurtjes per dag aan zijn 'schijftafel'.
Koen Gubbels zit zo'n drie á vier uurtjes per dag aan zijn 'schijftafel'. Foto: Bob Awick

Koen Gubbels debuteert met de thriller 'NIKS'

BUSSUM - Het is zijn eerste boek, de thriller met de opvallende titel 'NIKS', en Koen Gubbels hoopt stiekem dat hij er 100.000 van gaat verkopen. "Dat gebeurt natuurlijk maar een paar keer per jaar en dan vooral bij bekende schrijvers", nuanceert hij zijn enthousiasme.

door Yvette de Vries

Het boek is geschreven in thrillervorm en gaat over een man die in een crisis terechtkomt, alles kwijtraakt, maar daardoor zichzelf wel terugvindt. Dat het een thriller zou worden was eigenlijk niet de bedoeling. In eerste instantie kwam Gubbels met een, in zijn ogen, nagenoeg voltooide roman bij zijn uitgever. Die vond het thrilleraspect het meest boeiend en dus keerde de schrijver huiswaarts met de opdracht dat deel verder te gaan uitwerken. "Ik dacht: ik ben klaar, maar ik moest dus opnieuw beginnen." Hij lacht. "In totaal ben ik wel tien keer opnieuw begonnen."

"Het is een strak boek geworden", legt hij uit. "Als schrijver heb je de natuurlijke neiging om je te verliezen in je karakters. Het wordt een soort van samenleven, je wordt verliefd op ze en ze krijgen dan te veel aandacht." Snoeien dus en terugbrengen tot de essentie en soms is dat een bijrolletje. "Ik heb verschillende pagina's fantastische literatuur weggegooid", voegt hij daar gekscherend aan toe. "Omdat het geen functie had voor het verhaal." Gubbels haalde zijn inspiratie voor NIKS uit een schrijfopdracht van de schrijversvakschool. Hij wilde een dramatische scène schrijven en juist op dat moment schreef hij ook een verhaal over een man die wakker werd op een plek en niet wist hoe hij daar terecht was gekomen en tegelijkertijd een gruwelijke ontdekking deed.

Fulltime schrijver
Gubbels heeft een jarenlange loopbaan achter de rug als eigenaar van een vertaalbureau. "Vier, vijf jaar geleden heb ik de deadlines en het achter het bureau zitten achter me gelaten." Gubbels werkt er nog één dag in de week en is voor de rest van de week fulltime aan het schrijven. Voor hem betekent het dat hij zo'n drie à vier uur per dag schrijft.

"Dat is wel het maximum voor mij, maar als ik een dag niets doe dan word ik onrustig." Gubbels wilde van jongs af aan al schrijver worden, maar het was vooral het romantische idee dat hem daarin aansprak. "Ik was niet van jongs af aan al aan het schrijven, maar wist wel dat ik het ooit zou gaan doen." Het boek, dat maandag is uitgekomen, is vooraf al door een aantal mensen gelezen. Een van de mooiste complimenten kwam van een goede vriend van Gubbels. "Hij had hij het in één ruk uitgelezen en vond het een goed boek."

'Als schrijver heb je de natuurlijke neiging je te verliezen in je karakters'