Tot nader order gaan de hekken op slot.
Tot nader order gaan de hekken op slot. Foto: Sjoerd Stoop

Vogelgriep: De Pluimgraaf en 't Mouwtje gesloten

NAARDEN/BUSSUM - Tot er meer bekend is over de gevaren mogen er geen bezoekers het terrein op: de Naardense en Bussumse kinderboerderijen De Pluimgraaf en 't Mouwtje houden vooralsnog hun deuren gesloten vanwege de vogelgriep. "Een forse maatregel, maar we nemen het zekere voor het onzekere", zegt Chantal Calis van De Gooise Ark.

door Sjoerd Stoop

Eerder deze maand werd in heel Nederland alarm geslagen vanwege met vogelgriep besmette vogels.

De stap om de deuren vooralsnog op slot te doen werd afgelopen woensdag genomen. "Er gelden momenteel verscherpte maatregelen vanwege de vogelgriep", vertelt Calis. "Dat betekent dat we wel open mogen, maar alle vogels moeten ophokken en bezoekers op enkele meters afstand moeten houden. Dat geeft veel gedoe, omdat we dan een groot deel van de kinderboerderijen moeten afzetten. Dat maakt het voor de bezoekers ook vervelend. Mede daarom hebben we besloten alles op slot te doen, tot we meer weten."

De Pluimgraaf en 't Mouwtje hebben normaal gesproken meerdere soorten vogels rondlopen. "Het gaat goed met ze", weet Calis zeker. "We hebben alleen maar gezonde vogels. We letten nu extra goed op ze, vooralsnog gaat dat ook goed. Hoewel we dus voor bezoekers onze deuren gesloten houden, mogen de verzorgers gewoon langskomen om de beesten te voeren en te checken. Dat doen we vanzelfsprekend elke dag."

Het gebeurde de afgelopen jaren wel vaker dat De Pluimgraaf en 't Mouwtje op slot moesten vanwege de vogelgriep. Het heeft vele gevolgen. "Het zet elke keer weer alles op z'n kop. We moeten heel veel maatregelen nemen. Het kost ons geld en je moet je ook voorstellen dat we een groot deel van onze medewerkers moeten afbellen, omdat alleen afgestudeerde verzorgers het terrein op mogen. De laatste keer dat er vogelgriep geconstateerd werd kregen we wel te horen tot wanneer de verscherpte maatregelen zouden gelden. Dat werd dan wel steeds opgeschoven, maar je had een beetje houvast. Nu hebben we echt geen flauw benul. We hopen snel meer te weten en weer mensen te kunnen verwelkomen."

Vogelhospitaal in Naarden gaat nog wel 'gewoon' open

Vogelhospitaal 'gewoon' open
Terwijl de kinderboerderijen hun deuren dus noodgedwongen gesloten houden, gaat het Vogelhospitaal Naarden wel 'gewoon' open.

Vogels met vogelgriep heeft het Vogelhospitaal niet, maar kampt wel met de gevolgen ervan. "Er gelden voor ons eveneens verscherpte maatregelen", vertelt beheerder Eric Bruining. "We moeten al onze vogels ophokken en daardoor wordt het ook steeds drukker omdat er wel nieuwe zieke vogels gebracht worden."

Medewerkers van het Vogelhospitaal mogen niet zomaar het terrein op. "We moeten onszelf helemaal schoonmaken als we aankomen en weer vertrekken. Daarmee voorkomen we dat we eventuele besmetting verspreiden. Datzelfde moeten we doen voor onze bezoekers, dus ze mogen slechts op een bepaald deel van het complex komen. Een zieke vogel brengen kan dus nog wel, graag zelfs, maar het is allemaal net wat ingewikkelder dan normaal. Dat maakt het vervelend, maar niet onoverkomelijk. We hopen natuurlijk wel dat alles snel weer achter de rug is."