Nen van Ramshorst was 5 jaar lang wethouder van Bussum.
Nen van Ramshorst was 5 jaar lang wethouder van Bussum. Schilderij: Aya de Lange

'Zou zo weer wethouder worden'

BUSSUM - Een jaar geleden hakte wethouder Nen van Ramshorst de knoop door: het was haar laatste jaar als wethouder en, wat er ook zou gebeuren, ze zou na 20 jaar politiek werk ook geen terugkeer maken als een van de leden van de gemeenteraad. Het was klaar. "We stopten samen, mijn dorp Bussum en ik", vat ze het treffend samen.

door Sjoerd Stoop

De laatste jaren van Van Ramshorst als wethouder waren anders dan andere jaren. Er gebeurde van alles: Bussum zou gaan fuseren, er was veel te doen over de burgemeester, het rommelde rond de gemeenteraad en er gebeurde veel op straat. Ze heeft alles wat ze haar laatste jaar beleefde verwerkt tot het boek 'Het laatste jaar'. Het wordt vandaag (woensdag) gepresenteerd.

Allereerst: hoe gaat het met je?
"Het gaat erg goed. Ik had verwacht dat ik na alle drukte van de afgelopen jaren in een zwart gat zou vallen, maar dat valt heel erg mee. Her en der heb ik nog enkele bestuursfuncties, zoals voor het Willem de Zwijger College, het Sint Vituscollege en de bewonersvereniging Nieuw Cruysbergen, waar ik straks ga wonen. Daarnaast heb ik nu tijd om andere leuke dingen te doen en dat bevalt me heel goed."

En je bent even geen Bussumer meer?
"Dat klopt. Omdat mijn huis nog wordt gebouwd, woon ik nu tijdelijk in Almere Poort. Daar kun je best lekker wonen, het heeft veel leuke kanten. Maar het is wel totaal anders dan Bussum. Ik mis het wel om snel even op de fiets te springen en het dorp in te gaan. Gelukkig keer ik snel weer terug."

Vandaag wordt het boek over het laatste jaar van je wethouderschap gepresenteerd. Waarom heb je dat boek gemaakt?
"Als wethouder maak je heel veel mee en mensen merken daar maar een deel van. Het leek me leuk om er een boek van te maken, zodat andere mensen te weten komen wat een wethouder allemaal doet en wat je allemaal meemaakt. Het levert heel veel leuke gebeurtenissen op, waarvan ik hoop dat mensen het leuk vinden om terug te lezen."

'Ik had verwacht in een zwart gat te vallen, maar het valt erg mee'

Je hebt er een goed jaar voor uitgekozen, want het was een roerig jaar...
"Dat kun je wel zeggen, ja. Vooral de ophef rond en het latere vertrek van burgemeester Heijman heeft een grote stempel op dat laatste jaar gedrukt. En het rommelde rond de gemeenteraad, er was een verslechterde sfeer. Dat alles heb ik als heel vervelend ervaren. Van alles heb ik opgeschreven wat er toen precies gebeurd is en hoe ik er zelf over dacht. Mensen zullen sommige dingen als scherp ervaren, maar ik kon er niet omheen. Er staan natuurlijk ook vele leuke gebeurtenissen en anekdotes in het boek."

Als je alles terugleest, hoe kijk je dan terug op je wethouderschap?
"Het had hele leuke kanten en soms ook vervelende, maar ik zou het zou nog een keer overdoen. Dat gaat niet gebeuren, maar ik heb er geen moment spijt van gehad dat ik toen wethouder ben geworden."

Waar ben je het meest trots op?
"Dat ik, naar mijn gevoel althans, altijd naar eer en geweten heb gehandeld. Dat staat voorop. En als je puur naar beleid kijkt: we hebben de laatste jaren vooral op het vlak van jeugdzorg heel veel weten te bereiken."

Wat had je achteraf anders gedaan?
"Als ik één ding nog een keer over had mogen doen dan hadden we afgelopen jaar de opvang van statushouders meteen al afgehandeld. Dat hebben we nu aan het nieuwe gemeentebestuur gelaten, maar als we het toen al hadden gedaan dan werd er nu al gebouwd of waren er al huizen af. Dat had veel gescheeld."

Vanaf morgen wordt het boek verkocht. Spannend?
"Natuurlijk. Ik ben wel benieuwd wat mensen ervan vinden. Ik hoop dat mensen om alle verhalen achteraf wel een beetje kunnen lachen. Gebeurd is tenslotte toch gebeurd."