Achter de supermarkt aan de Laarderweg moet een grote parkeerplaats komen.
Achter de supermarkt aan de Laarderweg moet een grote parkeerplaats komen. Foto: Bob Awick

Buurtbewoners vrezen overlast grote supermarkt

BUSSUM - Buurtbewoners van de Laarderweg vrezen de bouwplannen van de Deen-supermarkt aan de Laarderweg. Dat hebben ze aan de gemeente laren weten.

door Sjoerd Stoop

De supermarkt heeft plannen om volgend jaar te gaan verbouwen en een stuk groter te worden. Dat gebeurt door enkele leegstaande gebouwen achter de zaak te slopen. Dat geeft meer plek voor de supermarkt zelf, maar geeft ook de kans om een grotere parkeerplaats achter het pand aan te leggen. En dat laatste zorgt nu net voor de bezwaren. Met de grotere supermarkt hebben de bezwaarmakers geen problemen: ze noemen het "geen verkeerd plan". Met de grote parkeerplaats hebben ze echter des te meer problemen.

De parkeerplaats komt achter de supermarkt, grenzend aan de achterkant van de Lange Heul. Eventuele overlast van de supermarkt wordt nu nog voorkomen: er staat een groot gebouw als een soort muur tussen de supermarkt en de huizen. Maar dat gebouw wordt gesloopt voor de komst van de grote open parkeerplaats met 48 extra parkeerplaatsen. Het gevolg: veel meer overlast, zo stellen de buurtbewoners.

Woongenot aangetast
De bewoners vrezen dat hun woongenot wordt aangetast: het verstoort de rust en zorgt voor andere overlast. Er worden allerlei bezwaren opgesomd. Het gaat om overlast van aankomende en vertrekkende auto's, klappende autodeuren, ratelende boodschappenkarretjes, kabaal van de klanten zelf en stankoverlast van de auto's. "Terwijl we nu nog rustig kunnen genieten van onze stuk rust en een boekje kunnen lezen of zonnen, zal er straks een kolkende mensenmassa zijn, meteen achter onze tuinen", zo betogen ze aan de gemeente. "Sterker nog, de auto's komen vanaf onze al drukke straat naar de parkeerplaats achter de supermarkt en onze straat. We worden straks omsingeld door overlast."

Naast de overlast van de bezoekers van de supermarkt en hun auto's vrezen de buurtbewoners ook de komst van twee 'standwagens' naar de parkeerplaats. Het zou kunnen gaan om patatkramen of een viskraam. Als de plannen doorgaan, mogen deze verkopers hun waar vanaf de parkeerplaats verkopen. De buurtbewoners vrezen de stank daarvan.

Auto's, mensen en boodschappenkarretjes zorgen voor overlast

Muurtje
Een deel van de verwachte overlast kan volgens de planmakers van de supermarktverbouw worden opgelost door een muurtje te plaatsen tussen de parkeerplaats van de supermarkt en de huizen. Het zou gaan om een muurtje van ongeveer anderhalve meter hoog met planten erop. Het muurtje kan echter niet rekenen op goedkeuring van de bewoners, omdat het volgens hen niet voldoet. Kortom: het kan en moet beter, zo menen de bewoners.

Bezwaren
De gemeente neemt de bezwaren van de buurtbewoners nog onder de loep. Het wordt afwachten wat dat voor gevolgen heeft voor de Deen-plannen. "We kijken nu serieus naar de zienswijzen", zo laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten. Bezwaarmakers en alle andere betrokkenen rond de Deen kunnen snel antwoorden van de gemeente verwachten. "Momenteel kunnen we er inhoudelijk verder nog niets over zeggen."

De supermarkt aan de Laarderweg.