De 85-jarige Klinkhamer zit zeker niet achter de geraniums.
De 85-jarige Klinkhamer zit zeker niet achter de geraniums. Foto: Yvette de Vries

Gelukkig blijven; wake-upcall
voor veertigers en vijftigers

BUSSUM - Zelf is hij verre van eenzaam. Kees Klinkhamer heeft een groot sociaal netwerk, meer dan tien kleinkinderen en woont samen met zijn echtgenote in een kinderrijke buurt in Bussum. Toch schreef hij onlangs een boek over het thema eenzaamheid en ouder worden.

Het boek dat hij samen met zijn zoon schreef kreeg de titel: 'Gelukkig ouder worden, actief, vitaal en wijs'. Je hoeft de voormalig hoogleraar radiologie maar de hand te schudden en je weet het zeker: dit credo kan zo op hem geplakt kan worden. "Het is een kwestie van je er op tijd in verdiepen", aldus Klinkhamer.

door Yvette de Vries

Het boek is vooral ook bedoeld als wake-upcall voor mensen van rond de 45, 50 jaar. "Je moet je twee dingen realiseren als je op die leeftijd bent", doceert Klinkhamer. "Als je straks 65 bent heb je in principe nog een derde van je leven te gaan en het feit dat je je eigen APK kunt schrijven." Met andere woorden: dat je er zelf bij bent om er nog iets leuks van te maken. Het zit hem volgens de 85-jarige in het interessant blijven en blijven volgen van mensen en je omgeving. Daarbij komen discipline en nieuwsgierigheid en het onderhouden van sociale contacten duidelijk naar voren. "Het vrijwaart je van eenzaamheid", aldus Klinkhamer. En je moet je daar nu al, op 45-jarige leeftijd, van bewust zijn. "Midden in het leven staan, anders ben je te laat en aansluiting houden met de jeugd, want ouderen en jongeren kunnen van elkaar leren." Hij ziet en hoort het om zich heen. Ouderen die een hekel hebben aan de manier waarop de jeugd communiceert. "Maar van die games kun je verdomd veel leren. En wat je zeker niet in je hoofd moet halen is om in een seniorenstad als Florida te gaan zitten", voegt hij er nog aan toe. Zelf heeft hij op zaterdag en zondag een wandelclub en op donderdag spreekt hij af met drie vrienden. "Dan gaan we de wereld verbeteren", grapt Klinkhamer. Hij haalt ook graag filosofen en schrijvers aan. Een van zijn favoriete uitspraken is die van de Engelse schrijver Graham Greene: 'Je wordt pas oud als je je nergens meer over verbaast'. Hij doet er direct nog een schepje bovenop met een uitspraak van Jan Terlouw: 'Je moet tegen jezelf zeggen: hup, die gordijnen moeten gewoon om half acht open.' Klinkhamer grijpt terug op het thema eenzaamheid. "Het ergste aan eenzaamheid is dat je je overbodig voelt. Mensen zijn sociale wezens en willen ergens bij horen." Het boek, dat in september is uitgekomen, is door het duo bewust toegankelijk geschreven met veel quotes en anekdotes en het blijkt ook veel mensen aan te spreken. Klinkhamer, die een beetje publiciteit niet schuwt, was toch verrast door de enorme aandacht die het boek heeft gekregen. "Er is veel interesse en belangstelling voor het boek, en dat terwijl er toch veel boeken over ouder worden worden geschreven." Inmiddels heeft Klinkhamer al meerdere lezingen en (radio-)interviews gegeven naar aanleiding van de publicatie.

Levensvragen
Het idee voor het boek werd deels ingegeven door het werk van zijn zoon Bas, die onder meer cursussen en workshops geeft met het accent op levensvragen. Mensen in de middelbare leeftijd, zo tussen de 45 en 50, komen op een punt dat ze zich afvragen hoe ze hun leven verder willen invullen. Levensvragen dus. Zijn zoon, zelf net de vijftig gepasseerd, zocht daarbij naar een wetenschappelijke onderbouwing van wat in zijn cursussen en workshops aan de orde kwam. Twee jaar hebben vader en zoon aan het boek gewerkt. Een samenwerking die niet alleen een mooi boek opleverde, maar ook een intensivering van de toch al sterke band tussen vader en zoon.