Tegenlicht Meet Up maakt deel uit van het door Lisa opgezette Soupurbe.
Tegenlicht Meet Up maakt deel uit van het door Lisa opgezette Soupurbe.

Lisa Schonewille: 'We willen de dialoog aangaan'

BUSSUM - In september werd in Bussum de eerste lokale Meet Up van Tegenlicht Meet Up Bussum gehouden. De derde avond, met als onderwerp 'De Italiaanse Lente - een andere kijk op vluchtelingen', staat alweer in de steigers. Het concept van lokale meet ups (bijeenkomsten), die inhaken op de afleveringen van het VPRO-programma 'Tegenlicht', lijkt vaste voet aan de bodem te krijgen in Bussum.

Het clubje enthousiastelingen dat de bijeenkomsten organiseert probeert de onderwerpen zo gevarieerd mogelijk te houden, zodat steeds een divers publiek aangesproken wordt.

Stonden eerder onderwerpen als 'de verleiding op internet' en 'de eerlijke (fair trade) onderneming' op de rol, de volgende bijeenkomst, op 24 november, heeft als thema 'Vluchtelingen' en onder meer de andere kijk daarop van burgemeester Leoluca Orlando van de Italiaanse stad Palermo. Hij pleit voor erkenning van mobiliteit als mensenrecht en heeft zelfs in zijn stad de verblijfsvergunning afgeschaft. Lisa Schonewille is een van de initiatiefnemers van deze avonden. "We kiezen het liefst onderwerpen die ook lokaal relevant zijn." Ze hint daarmee op de brede discussie die vooral ook in Bussum heeft plaatsgevonden over de huisvesting van een groot aantal, met name Syrische, asielzoekers. Volgens haar gaat het niet zozeer om wie er gelijk heeft. "Met de Meet Ups willen we vooral de dialoog aangaan met elkaar. We hebben verschillende sprekers, waaronder dit keer ook iemand van Elk Gooisch Matras Komt Van Pas. Maar we willen vooral ook dat de mensen in de zaal met elkaar in gesprek gaan. Het is mooi als er een echte dialoog ontstaat tussen alle aanwezigen."