Nu nog oefenen, straks staan de zesde klassers echt op het podium.
Nu nog oefenen, straks staan de zesde klassers echt op het podium. Foto: Bob Awick

Leerlingen Vrije School nemen afscheid met concert

BUSSUM - De leerlingen van de Vrije School Michael in Bussum nemen op een wel heel bijzondere manier afscheid van hun lagereschooltijd. Ze zingen 22 november in de Grote Kerk in Naarden, met een repertoire waar je u tegen zegt.

door Yvette de Vries

Tijdens het concert in de Grote Kerk in Naarden staan werken van Mozart tot Bach en Purcell op het programma. Een repertoire dat volgens de school heel goed past bij de sfeer en betekenis van een kerk. Bovendien vinden leerkrachten en ouders het leuk om de leerlingen op deze manier een podium te geven.

Generale
Het is overigens niet de eerste keer dat deze groep leerlingen in een kerk mag optreden. Dit voorjaar stonden ze met Koor in 't Gooi in het Apostolisch Genootschap in Bussum. Hun optreden maakte toen diepe indruk. Dat was al een bijzondere ervaring en onbedoeld ook een soort generale repetitie voor wat er nu komen gaat: het optreden in de Grote Kerk in Naarden. Volgens een van de ouders, Barbara Wilkes, is zingen op zo'n plek heel bijzonder voor de kinderen. "Het is dé plek waar men zingt. Neem als voorbeeld de jaarlijkse Matthäus Passion."

Vak op school
De leerlingen zijn bovendien goed op elkaar ingespeeld: ze zitten al zes jaar bij elkaar in de klas en zingen krijgt op de Vrije School veel aandacht, licht Wilkes toe. "Zingen is bij ons op school een vak."

Muzikale juffen
Tel daarbij op een juf die de klas al zes jaar vergezelt, juf Daphne Bont, en bovendien zelf heel muzikaal is. Grote kans dat je dan een prachtig koor krijgt. "Met een echt repertoire, geen kinderliedjes. Ze zingen meerstemmig", benadrukt Wilkes nogmaals. Een klas met opvallend veel muzikaal talent. Juf Daphne staat er trouwens niet alleen voor, ze begeleidt haar leerlingen samen met een andere juf op school: Marian van Vilsteren.

De leerlingen hebben dit jaar al een keer opgetreden in een kerk

Toestemming
De school heeft dit jaar zelf contact opgenomen met de Grote Kerk en die waren eigenlijk meteen enthousiast. Er worden vaker concerten en evenementen in de Grote Kerk georganiseerd en voor dit optreden werd graag een plek vrijgemaakt. Het optreden van de zesdeklassers is gratis toegankelijk, met na afloop een collecte. De leerlingen hopen op die manier wat centjes op te halen voor de financiering van hun eindtoneelstuk en het kamp. De zaal gaat de 22ste open om 18.45 uur en om 19.30 uur begint het concert.