De jongste deelnemer was vijftien, de oudste in de tachtig.
De jongste deelnemer was vijftien, de oudste in de tachtig. Foto: Bob Awick

Een brug bouwen tussen oud en jong

BUSSUM - Een gezamenlijk etentje om de kloof tussen ouderen en jongeren te verkleinen en meer onderling begrip te creƫren: dat was zondag het doel van de samenkomst bij brasserie 'Njoyz. Tien jongeren en tien ouderen uit de omgeving zaten daar, op initiatief van de Stichting I work, you work, we work, samen aan tafel.

"Het was een groot succes", blikt restaurant-eigenaar Tom Geniets terug op de avond. Volgens hem zag en voelde je het onderlinge begrip groeien. Ook de twee initiatiefnemers Lara Fernandes en Aziz Akhath van de Stichting I work, you work, we work, zijn razendenthousiast. "Jongeren en ouderen gingen eindelijk met elkaar in gesprek", aldus Akhath. En dat is ook wat ze met hun stichting beogen. Beiden zijn pedagogisch medewerker in een jeugdgevangenis en vanuit die ervaring zijn ze aan hun missie begonnen: een brug bouwen tussen ouderen en jongeren.
Akhath: "We zetten ons in voor jongeren die extra steun en begeleiding kunnen gebruiken om mee te kunnen doen in de samenleving. We kijken daarbij niet wat ze niet kunnen, maar willen juist de nadruk leggen op hun kwaliteiten. We stimuleren ze om daar ook wat mee te doen. Je hand ophouden is misschien wel makkelijk, maar zelf iets neerzetten geeft veel meer voldoening."
Mouwen opstropen en aan de slag dus, maar het moet ook leiden tot meer saamhorigheid en verbinding. Akhath: "Nederland is van ons allemaal." Volgens Geniets sluit het thema 'Verbinding' perfect aan op een actueel onderwerp in de gemeente: de overlast van hangjongeren en de klachten van omwonenden, waaronder ook veel ouderen. "Laat ze maar eens met elkaar in gesprek gaan, dacht ik." Luisteren naar elkaar dus. En volgens Akhath hadden zowel de ouderen als de jongeren daar geen moeite mee. "De jongeren waren zorgzaam en stelden zich bescheiden op. Ze luisterden en vroegen ook veel dingen over de jeugd van de ouderen." Bij de ouderen was er vooral de behoefte om vragen te stellen aan de jongeren. En er was een verhaal dat veel indruk maakte. Akhath: "Een oudere man had een nare ervaring gehad met Marokkaanse jongeren. Hij heeft nu zijn verhaal en angst kunnen delen en zelfs zijn beeld kunnen bijstellen. Prachtig toch." Akhath en Fernandes willen als vrijwilligers met hun stichting meer van dit soort bijeenkomsten organiseren.