Samen gedichten schrijven en voorlezen, het duo heeft er veel lol in.
Samen gedichten schrijven en voorlezen, het duo heeft er veel lol in. Foto: Bob Awick

Barbara de Roos en René Pel: een bijzonder duo slaat aan het dichten

BUSSUM - Hun levens zijn verschillend, maar ze hebben elkaar helemaal gevonden in een gezamenlijke passie: het schrijven van gedichten. Sinds begin oktober vormen René Pel en Barbara de Roos het duo De Gooise Dorpsdichters en wijden ze heel wat uurtjes aan de dichterlijke creaties.

"We inspireren elkaar echt", steekt Barbara de Roos alvast enthousiast van wal. Ze komt aanlopen en laat weten dat René Pel in zijn kamer op ons wacht. Zijn kamer bevindt zich in de Mauritzhof, een woonomgeving voor mensen met een psychiatrische aandoening. Ondanks dat Pel al behoorlijk wat schrijfsels op zijn naam heeft staan, van dichtbundels tot verhalen, en in het verleden al een keer een gedicht van hem is gepubliceerd, is hij toch wat zenuwachtig. Maar al snel ratelt hij over van alles en nog wat, met als centrale thema natuurlijk schrijven. "Ik schrijf wel drie tot vier gedichten per dag", vertelt hij achteloos. De Roos lacht: "Ik ben niet zo snel hoor, maar één of twee per week lukt wel."
De Roos vertelt iets over haar werkwijze, die nogal verschilt van die van haar collega-dichter. Zij zoekt naar rijm, hij niet. Zij schrijft de gedichten op, hij spreekt ze eerst in op de computer. Zij gebruikt tientallen post-its om tot de juiste titel te komen, bij Pel lijken ze zo uit zijn hoofd te rollen. Hij heeft er wel vertrouwen in dat de dichtbundel er komt en ook dat die uitgegeven kan worden via zijn vaste uitgever. "Mijn uitgever zegt altijd: Je mag schrijven wat je wilt." Het stel laat elkaar behoorlijk vrij wat betreft het dichten. Een restrictie is er wel: het moet een Goois karakter hebben. "Het moet gaan over het Gooi of zich afspelen in het Gooi", legt De Roos uit. Zo'n thema is hard nodig voor de focus, bekent ze. Anders zou het bij haar alle kanten op gaan. Zo is het de bedoeling om ook elke dichtbundel een thema mee te geven. De eerste gaat over hoop en liefde, of het ontbreken daarvan, en eenzaamheid. Thema's die volgens het duo mensen aanspreken. "Weet je dat 40% van de mensen in het Gooi eenzaam is", roept De Roos. Toch schuwen ze ook de controverse niet en zullen ze af en toe de knuppel in het hoenderhok gooien. "Een beetje rebels, licht prikkelend, maar niet sarcastisch of kwetsend." De Roos en Pel kwamen elkaar tegen tijdens een open dag bij de Mauritzhof. Pel droeg daar een van zijn vele gedichten voor en ze raakten aan de praat. Het klikte, ze spraken over hun liefde voor schrijven en het voelde goed om samen iets op dat vlak te doen. Een van de doelen is samen een dichtbundel uit te brengen. Een andere wens van Pel is een gedicht voor te lezen in 'De Wereld Draait Door'. Het duo zal in ieder geval te zien zijn bij Gluren bij de Buren.