De eerste show van NH Toneel, met Robert Jan Heyning,  is 'U Bent Mijn Moeder' van Joop Admiraal.
De eerste show van NH Toneel, met Robert Jan Heyning, is 'U Bent Mijn Moeder' van Joop Admiraal. Foto: Bob Awick

Vaste kern Plankeniers start NH Toneel

NAARDEN /LAREN - Een kern van het toneelgezelschap de Plankeniers is verder gegaan onder de naam 'Noord Hollands Toneel'. Voortaan zal het gezelschap met een voorstelling meerdere zalen aandoen en willen ze ook meer grote namen strikken. Afgelopen vrijdag was de première van de eerste voorstelling in het theater van het Rosa Spier Huis in Laren.

Vrijdagmiddag kwam het gezelschap na een onrustige periode bijeen om alles door te nemen voor de eerste voorstelling van 'U Bent Mijn Moeder' van Joop Admiraal. Tot en met zondag is de uitvoering te zien in Laren, daarna reist de productie door naar Haarlem en Ankeveen.

Schrikken
Het was even schrikken toen begin dit jaar bekend werd dat het toneelgezelschap De Plankeniers het theater aan de Flevolaan op de grens Naarden / Huizen moest verlaten. Ruim 70 jaar heeft de vereniging in het monumentale theater gezeten, maar door een verschil van inzicht met de eigenaar over het onderhoud van het theater gingen ze eruit. "De wil was er niet meer om de club op het terrein te houden", vertelt regisseur en artistiek leider Peter van Bokhorst in een interview op Radio 6FM. "Het was een wisselwerking. Financieel kregen wij het niet rond en de huidige eigenaar wilde er geen geld meer insteken."
Er zat niets anders op dan het pand te verlaten en na te denken over de toekomst van het gezelschap. Een lastig proces."Het was echt een unieke plek, maar het was ook een hele dure plek. Daarbij bleek uit onderzoek dat wij hebben gedaan dat veel mensen het theater niet wisten te vinden." Ook was het pand voor de bezoekers, vaak ouderen, moeilijk begaanbaar. "Veel abonnees kwamen de trap niet meer op. Wij waren bang dat we die dus niet meer terug zouden zien." In de omgeving bleek het lastig om een geschikt alternatief te vinden. "Locaties als bijvoorbeeld Spant! geven voorrang aan evenementen en congressen. Wij zijn afhankelijk van hun agenda", vertelt Van Bokhorst.

Faliekant om
Na enig overleg werd besloten het roer faliekant om te gooien: niet alleen de locatie werd verlaten, ook de naam is nu verleden tijd. "De Plankeniers had toch een vrij stoffig imago. Uit het onderzoek bleek ook dat oudere mensen en de gevestigde orde ons kenden, maar dat het jonge publiek afhaakte." Daarbij was het ook moeilijk om nieuwe aanwas te krijgen. "Wij hadden een grote groep vaste acteurs, maar er moet ook jong bloed binnenkomen. Veel mensen uit Amsterdam die een opleiding volgen, willen best komen spelen, maar niet met die naam. Dat zet men toch liever niet op het cv. Daarom besloten we dat het goed was om het radicaal anders te gaan doen. Je moet ook weleens vernieuwen." Een nieuwe naam werd geïntroduceerd: Noord Hollands Toneel. Tevens werd ook een nieuw concept ontwikkeld. Niet langer vindt een voorstelling plaats op één plek, maar in diverse theaters in verschillende gemeenten.

Samenwerking
Daarnaast is er in het nieuwe plan ook meer ruimte voor samenwerking tussen professionals en amateurs. "Je hebt ook grote acteurs die het best leuk vinden om bijvoorbeeld twee maanden een andere voorstelling te maken met andere mensen. Een heel simpel principe. Dus wij willen meer stukken gaan doen met één of twee grote namen om publiek te trekken. Die krijgen daarvoor dan een vergoeding. En vervolgens laat je de betere amateurs spelen in dat stuk. Dat is een beetje de insteek."
Inmiddels begint het te draaien binnen het gezelschap en blikt Van Bokhorst ook alvast vooruit. "Wij zijn nu ook in gesprek met de Krachtcentrale in Huizen. Het plan is om daar vanaf maart of april 'Romeo en Julia' te spelen. En wij willen dan de locatie gebruiken, zo ruw als hij is." Voor dit stuk is het toneelgezelschap nog op zoek naar acteurs, maar ook naar vrijwilligers voor de techniek of jonge mensen die bar- en kassadiensten willen draaien. Zie hiervoor nhtoneel.nl.