Roemeense kinderen krijgen hun onderwijsspulletjes mee naar huis.
Roemeense kinderen krijgen hun onderwijsspulletjes mee naar huis. Foto: Stichting Dialoog

Roemeense gezinnen nog steeds dolblij met hulp uit het Gooi

NAARDEN / BUSSUM - De Stichting Dialoog kon in de maand september weer de dromen waarmaken van vele honderden kinderen en arme gezinnen in Roemenië. Het land leunt al bijna 20 jaar op de steun van de stichting. Hans Mobach laat trots weten weten dat ze flink veel Roemenen konden helpen. "We konden dit alleen waarmaken door de steun van al die contactgezinnen uit het Gooi."

Hans, wat is de stand van zaken?
"We hebben dit jaar bijna 800 leerlingen geholpen met bouwen aan hun toekomst door een jaar lang onderwijs voor hen te betalen. We hebben 22 kleinere en grotere bouwprojecten gefinancierd en 7 gezinnen hebben we aan een fornuis en een gasfles geholpen. Verder is nog voor ongeveer 7000 euro aan contant geld, afkomstig van zogenaamde contactgezinnen uit het Gooi, overgedragen aan arme Roemeense gezinnen."

De meeste gezinnen zijn echt heel arm, ze leven bij de dag. Zet jullie hulptransport echt zoden aan de dijk?
"Ja natuurlijk, we kijken ook elk jaar goed naar waar de gezinnen zelf het meeste behoefte aan hebben en inventariseren dat ook door middel van een enquête. En onze hulp is langdurig. Sommige gezinnen zijn al 17 jaar met elkaar verbonden. Sommige contactgezinnen zijn ook al een of meerdere keren in Roemenië geweest."

Hoe zit dat met de schoolspullen?
"We hebben 620 kinderen in de leeftijd van 5 t/m 14 jaar en ook nog eens 173 middelbarescholieren uit de stad Ramnicu Sarat en omgeving geholpen aan een pakket met schriften en schrijfwaren. Kosten die de ouders zelf niet kunnen dragen. Dit project loopt nu al 12 jaar. Het resultaat is duidelijk te zien. Veel van deze kinderen volgen nu een opleiding op een industrieschool, een soort van niet-theoretische vmbo-opleiding met technische vakken. Ook hebben we de vervolgstudie van drie studenten aan een mbo-opleiding verpleegkunde en farmacie gefinancierd. En twee studenten verpleegkunde konden dit jaar afstuderen. Een van hen heeft al een baan gevonden en de ander is hard op zoek naar werk."

Huisvesting is ook een van jullie speerpunten?
"We hebben weer veel geld, namelijk 7200 euro, gestoken in het verbeteren van de woonsituatie door het opknappen van de huizen. We kopen hiervoor allerlei materialen in. Bijvoorbeeld rollen dakbedekkingsmateriaal, stenen, dakgoten, isolatiedekens, hout, fornuizen met gasfles. De gezinnen kunnen dan zelf aan de slag om hun woning leefbaar te maken. In totaal gaat het om 22 gezinnen."

En je hebt geld contant gegeven. Waar is dat voor bedoeld?
"We hebben 55 gezinnen blij gemaakt met een persoonlijke gift van hun Gooise contactgezin voor in totaal 7000 euro. Dat geld wordt voor een groot deel besteed aan medicijnen, maar ook aan dagelijkse boodschappen en kleding voor kinderen. En zelfs voor stookhout in de winter."

Bijna 800 kinderen kunnen dankzij giften naar school

Is het geld nu op?
"Wat we kunnen doen is afhankelijk van de giften die we krijgen. Dit jaar hebben we in een week 28.000 euro uitgegeven. Meer geld was er niet. Daarom kijken we ook goed naar waar het meeste behoefte aan is en betrekken daar ook de Roemeense gezinnen bij. Normaal gesproken krijgen alle kinderen die voor het eerst naar school gaan een rugzakje van ons. Maar dit jaar zat dat er niet in. Nieuwe sponsors zijn altijd welkom, want er is genoeg te doen: meer gezinnen helpen aan een goede huisvesting en meer kinderen laten studeren."

Wanneer is het volgende transport?
"Pas in september als de scholen weer beginnen."