Deze december geen schaatsbaan, volgend jaar weer wel?
Deze december geen schaatsbaan, volgend jaar weer wel?

Dit jaar geen Bussum op IJs

BUSSUM - Bussum op IJs gaat dit jaar niet door. De Veldweg en het Wilhelminaplantsoen zijn van de baan. De gemeente wil een eventuele rechtszaak, aangespannen door ondernemers, hiermee voorkomen. Wethouder Jan Franx benadrukt dat hij het jammer vindt dat het schaatsevenement dit jaar niet door kan gaan, maar hij bedankt liever voor het evenement dan dat hij eventueel veel geld verliest in een rechtszaak.

door Jessica de Jong

De schaatsbaan wordt geschrapt omdat er geen geschikte plek voor gevonden kan worden. Alle betrokkenen spreken van een enorme teleurstelling. Zeker 200.000 bezoekers en ruim 150 vrijwilligers kunnen dit jaar niet naar hét evenement van Bussum. Ellen Hazenberg van Bussum op IJs: "We hadden dit zo graag gewild, het zou de tiende editie worden. De ondernemers hadden de indruk gewekt voorstander te zijn van het evenement. Pas in een laat stadium hoorden we dat een kleine minderheid fel tegen was. Wel wilden de ondernemers, net als wij, Bussum op IJs in het centrum houden. Maar er is geen plek te verzinnen waar het door kan gaan. Erg jammer, want meer reuring betekent meer mensen in het centrum en ook in de winkels; kijk maar hoe het ging toen de kermis op de Veldweg stond."
De schaatsbaan stond de afgelopen negen jaar op de parkeerplaats voor het gemeentehuis. Vanwege de verbouwwerkzaamheden staat de parkeerplaats vol met spullen van de aannemer.
De afgelopen tijd werd gezocht naar een andere plek. Mariënburg kwam voorbij, maar de verhuurder wilde het feest daar niet. Toen kwam de parkeerplaats aan de Veldweg in beeld. Deze laatste locatie bleek geen steun te krijgen van enkele ondernemers van het Bussumse centrum. Ze vonden zo'n evenement rond de drukke decembermaanden niet kunnen. Ze vreesden minder parkeerplekken en minder bezoekers in de winkels. Ze dreigden met juridische stappen. Daarna kwam het Wilhelminaplantsoen nog ter sprake, maar daar bleken te veel bezwaren van buurtbewoners.

Voorzitter Brigitta Boonacker van de Ondernemers Vereniging Gooise Meren laat weten het doodzonde te vinden dat Bussum op IJs niet door kan gaan. "Juridische stappen tegen de Veldweg zouden er zeker gekomen zijn. Maar waarom zijn we niet al in februari bij de plannen betrokken? En waarom is niet wat meer druk gezet op Mariënburg? Als we eerder met alle belangenverenigingen om tafel hadden gezeten, dan weet ik zeker dat alles er nu anders uitgezien zou hebben."

De tiende editie wordt volgend jaar gehouden op het plein voor het gemeentehuis.