Pim Kamphuisen met het programma van de Volksuniversiteit.
Pim Kamphuisen met het programma van de Volksuniversiteit.

Verrassende dagtochten met de Kunstbus

BUSSUM - Samen met kunstminnende liefhebbers de bus in voor een dagje uit. Een museum bezoeken, rondkijken in een stadje. Het nieuwe concept voor de Kunstbus zou een schot in de roos moeten worden. Wie in ieder geval heel enthousiast is, is Pim Kamphuisen.

Kamphuisen heeft samen met een aantal andere bestuursleden meegedacht over de invulling van het programma van de Kunstbus. Hij vertelt dat vorig jaar met het initiatief is begonnen, maar dat er dit jaar nieuwe veranderingen zijn waardoor er hopelijk meer kunstliefhebbers de bus in zullen stappen.

Museum en wandeling
"Nieuw is dat we voor de eerste keer de samenwerking hebben opgezocht met andere de Volksuniversiteiten in de regio. De bus haalt de mensen op bij de bibliotheek in Bussum en bij Singer Laren. Vanuit daar gaat de dagtocht dan beginnen. Voorheen deden we twee musea aan op een dag, maar dat hebben we nu anders aangepakt. We doen een museum en dan een stadswandeling. Soms met een gids of op eigen gelegenheid. Ook bieden we voor mensen die slecht ter been zijn een alternatief."

De voormalige regiomanager van Heineken is zo'n typisch gepensioneerd-en-niet-stil-kunnen-zitten-type. Enthousiast als hij is sprong hij dan ook direct bij de Volksuniversiteit in het diepe toen hij werd gevraagd. "Deze werkgroep sprak mij direct aan: musea, wandelingen, kunst en geschiedenis." Het samenstellen van de dagtochten was een leuke klus voor Kamphuisen en de andere mensen van de Volksuniversiteit. "We hebben gekozen om eens buiten de gebaande paden te gaan. We kiezen voor verrassende bestemmingen. We hebben musea en steden in het programma opgenomen die je wellicht niet zo snel zelf zult bezoeken."

Vandaag, woensdag 12 oktober, zal de eerst Kunstbus van het seizoen vertrekken. "De bus zit redelijk vol met 30 belangstellenden. Ik zal zelf wat vertellen in de bus over de reis en wat we gaan zien. Woensdag gaan we net over de grens naar Duitsland." Kamphuisen is een goede vertellen. Hij kent de feitjes en komt superlatieven tekort. Hij is op de plekken geweest en zal de mensen zeker weten te enthousiasmeren.

De eerstvolgende reizen van de Kunstbus zijn op 16 november naar Tilburg (Pont museum / Textielmuseum), op 22 maart naar Dordrecht (Dordrechts museum / Museum Gijn) en op 19 april naar Zutphen (Walburgiskerk / wandeling / boottocht). Kaartjes kosten 45 euro en zijn te koop via volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

'We bezoeken steden en musea die je zelf niet zo snel zult bezoeken'