Voorzitter Boekhoff feliciteert Pia Dijkstra met haar waarderingsspeld.
Voorzitter Boekhoff feliciteert Pia Dijkstra met haar waarderingsspeld. Foto: Bob Awick

'Van negen miljoen mensen weten we niet of ze donor willen zijn'

NAARDEN - Politicus Pia Dijkstra (D66) heeft vanmorgen de waarderingsspeld De Gouden Klim ontvangen van de Stichting Nationaal Donor Monument. Ze kreeg de speld voor haar betrokken en vasthoudende werk voor orgaandonatie en -transplantatie. Dijkstra noemde het eervol en heel bijzonder dat ze door haar werk in de Tweede Kamer zo'n onderscheiding heeft gekregen.

door Jessica de Jong

Ze werd bij de uitreiking omringd door mensen die iets hebben met het donorschap. De een heeft een nieuw hart gekregen, de ander heeft een nier afgestaan en weer een ander heeft van een overleden familielid het donorschap geregeld. De onderscheiding wordt jaarlijks door de stichting uitgereikt in de Donorweek.

Iedereen automatisch donor
Het is niet voor niets dat de onderscheiding naar Dijkstra is gegaan. Een vrij logische keuze. Zij heeft ervoor gezorgd dat heel Nederland opeens moet gaan nadenken of men wel of niet donor wil zijn. Dit jaar kreeg zij, zeer nipt, het wetsvoorstel erdoorheen waardoor er een nieuw donorregistratiesysteem ingaat. Dit houdt in dat er in Nederland een 'actieve donorregistratie' komt. Hierdoor is iedereen automatisch donor, tenzij anders aangegeven. Voordat het echt zover is, moet de Eerste Kamer nog akkoord gaan.

Dijkstra kreeg de onderscheiding bij het Nationaal Donor Monument dat achter de Grote Kerk in Naarden staat. De stichting legt uit waarom de keuze op de politica is gevallen. "Pia Dijkstra heeft de afgelopen jaren met kundigheid, respect en betrokkenheid gewerkt aan het verbeteren van deze wet."

"Zij heeft het aangedurfd om een moeilijk en belangrijk thema opnieuw en degelijk ter discussie te stellen en daarvoor ook nieuwe mogelijkheden en oplossingen te bieden. Daarvoor heeft zij niet alleen het belang van mensen op de wachtlijst voor ogen gehad, maar ook van alle Nederlanders, zowel van mensen die wel als niet hun organen ter beschikking willen stellen."

'Zij heeft een moeilijk thema opnieuw ter discussie gesteld'

Bovendien, zo stelt het bestuur, heeft zij veel meer dan van haar als politicus mag worden verwacht onophoudelijk aandacht gevraagd voor het onderwerp, waardoor het probleem van donatie en transplantatie op een goede manier onder de aandacht is gebracht. Voorzitter Gerard Boekhoff voegt daar nog aan toe: "We waren er echt snel uit. Ze heeft zo veel meer gedaan dan je zou verwachten. Ze is jarenlang hier bij betrokken geweest."

Tweede kans
Pia Dijkstra: "Ik doe dit niet alleen en kan dit ook niet alleen. Ik heb heel veel hulp en betrokkenheid gehad van mijn medewerkster Sophie Meijer, met wie ik de prijs graag deel. Ook kreeg ik de steun van vele experts uit de zorgsector. Mijn doel is altijd helder geweest: laat weten of je wel of niet donor wilt zijn. Toen ik in 2010 in de Kamer kwam stond dit onderwerp al in ons verkiezingsprogramma. Ik heb het tv-programma 'Vinger aan de Pols' gepresenteerd en wist er dus al wat van. Hierdoor kwam dit dossier ook op mijn pad. Inmiddels weten we van negen miljoen mensen nog steeds niet of ze donor willen zijn. Je ziet nu al dat steeds meer mensen laten weten dat ze geen donor willen zijn. En dat vind ik een goede ontwikkeling. Dan is het duidelijk. Nu is dat niet altijd het geval en als de familie moet beslissen dan is het antwoord bijna altijd nee. Ik wil dat iedereen laat weten wat ze willen. Heel veel mensen kunnen een tweede kans op een levendig leven krijgen."