De korrels op de kunstgrasvelden zouden kanker kunnen verwekken.
De korrels op de kunstgrasvelden zouden kanker kunnen verwekken. Archieffoto: Johan van der Geest

Aandacht voor eventuele gevaren kunstgraskorrels

BUSSUM - De eventuele gevaren van korrels op voetbalvelden van kunstgras hebben de aandacht van de Bussumse voetbalclubs en de gemeente als beheerder van de velden, zo laten ze desgevraagd weten.

door Sjoerd Stoop

Afgelopen week toonden wetenschappers aan dat de korrels kanker zouden kunnen verwekken. De Bussumse voetbalclubs hebben kunstgrasvelden met zulke korrels.

Autobanden
Het gaat om korrels van rubbergranulaat, vermalen autobanden. De stukjes rubber zorgen ervoor dat het kunstgras meer lijkt op een veld van natuurgras: de bal rolt er beter door, stuit niet te hoog op en het rubber zorgt ervoor dat je een betere sliding kunt maken zonder dat dat vervelende schaafwonden oplevert. Nu wordt gesteld dat het rubber ook nadelen zou hebben. De voetbalclubs en de gemeente hebben veel aandacht voor de eventuele gevaren.

Vooralsnog wordt er gewoon op de velden gevoetbald. De gevaren werden als eens onderzocht, maar van kankerverwekkende stoffen bleek toen geen sprake.

De voetbalclubs zelf reageren gelaten en nemen voorlopig geen maatregelen. "Er gaan al vele jaren geruchten dat de korrels kanker zouden kunnen verwekken. De afgelopen jaren zijn deze korrels al heel erg verbeterd en worden nu behandeld zodat ze veiliger zijn", zegt veldbeheerder Johan van der Geest van SDO, dat net als BFC de velden dus open houdt. Hij vervolgt: "We kunnen de voetballers geruststellen: er kan gewoon gevoetbald worden. Maar laten we er met z'n allen voor zorgen dat er extra goed onderzoek wordt gedaan naar de korrels, zodat we zeker weten dat het geen kwaad kan. Dat zou alle zorgen wegnemen."

Voetbalclubs en gemeente hopen op beter onderzoek

De gemeente hoopt eveneens dat er beter vervolgonderzoek wordt gedaan naar de eventuele gevaren. Daar wordt nu vaart achter gezet. De gemeente benadrukt eveneens dat er nog geen maatregelen worden genomen.

Alle kunstgrasvelden in Bussum hebben zulke korrels.