Gooise Meren wil geen inzage geven in overeenkomst.
Gooise Meren wil geen inzage geven in overeenkomst. Foto: Matthijs Wink

Stukken van de Muider KNSF-deal, zijn die nu kwijt of niet?

MUIDEN - Als een kleuterjuf heeft de rechter de gemeente Gooise Meren op de vingers getikt rondom het Muider KNSF-dossier. De gemeente wil, of kan, niet de stukken rondom het bouwplannen openbaren. Zijn ze kwijt?

RTV NH heeft gevraagd om inzage in de stukken waarin de deal van 2014 tussen de toenmalige gemeente Muiden en projectontwikkelaar KNSF staat beschreven. Muiden is nu Gooise Meren, maar de gemeente blijft weigeren en dus volgde vorige week een gang naar de rechter. Daar bleek dat zelfs de rechtbank geen inzage in de stukken krijgt. De rechter tikte de gemeente fiks op de vingers: binnen zes weken moeten alle documenten boven tafel komen zodat de rechter kan inzien of ze geheim moeten blijven.

Interessanter nog is het antwoord van verantwoordelijk wethouder Hendrik Boland, een dag later (woensdag) aan de gemeenteraad van Gooise Meren. Op verzoek van de PvdA ging hij dieper in op de kwestie. Hij vertelde de gemeenteraad dat er in ieder geval geen stukken "kwijt zijn", zoals een dag eerder in een verslag van onze mediapartner NH is beweerd. Maar uit een opname van de rechtszaak blijkt nu dat de ambtenaren wel degelijk zeggen dat het nog maar de vraag is of de gevraagde stukken er nog zijn, en of ze te bereiken zijn. "Het zit niet op de Gooise Meren-computers." Dat heeft onder meer te maken dat betrokken ambtenaren niet meer werkzaam zijn voor de gemeente. Een ambtenaar zei in de rechtszaal: "Die mensen bestaan wel, maar zijn niet direct aanspreekbaar. Daar moeten we moeite voor doen, zo schat ik in. Eigenlijk zouden we het in het gemeentehuis moeten vinden, op een harde schijf. Maar als het bij iemand buiten ons gemeentehuis ligt... Daar gaan we niet over. Wij moeten daar de beschikking over hebben. Wij kunnen die verzoeken wel bij die mensen neerleggen, wat daar nog beschikbaar is." Hij klonk in ieder geval een stuk minder stellig. Zijn de stukken, nota bene van het grootste bouwproject binnen de gemeentegrenzen, nou kwijt of niet?

Wethouder Boland liet gisteren in een vervolgreactie weten dat hij bij zijn uitspraak blijft. Volgens een woordvoerder zijn ze de documenten echt niet kwijt en heeft de wethouder "in ieder geval bedoeld dat er nu een onderzoek naar de missende stukken loopt zodat ze aan de rechtbank geleverd kunnen worden." Verder liet hij duidelijk doorschemeren dat Gooise Meren in beroep zal gaan als de overeenkomsten openbaar moeten worden gemaakt van de rechter. Daarmee blijft de echte vraag onbeantwoord: wat er is nu zo verschrikkelijk geheim aan die deal dat echt niemand dat te weten mag komen?