Peter van Koten hoopt dat alle wensen voor het centrum worden ingevuld.
Peter van Koten hoopt dat alle wensen voor het centrum worden ingevuld. Foto: Yvette de Vries

Activiteitencentrum Jan Ligthart
staat voor broodnodige renovatie

BUSSUM - Er staat het activiteitencentrum Jan Ligthart van Sherpa een grondige renovatie te wachten volgend jaar. Die is noodzakelijk om de gebouwen te laten voldoen aan de eisen van deze tijd en tegelijkertijd te verduurzamen.

door Yvette de Vries

De verbouwing die half januari van start gaat en ruim een half jaar gaat duren is hard nodig om het activiteitencentrum daar te kunnen behouden. Volgens Peter van Koten, teammanager bij Jan Ligthart is er de laatste jaren nauwelijks onderhoud gepleegd aan de beide panden. De isolatie laat te wensen over, op veel plekken is nog enkel glas en dan is er nog het probleem met de brandveiligheid. Zo'n twee jaar geleden werd er een door de brandweer geconstateerd dat een van de vluchtroutes niet in orde was. Die situatie wordt nu onder voorwaarden gedoogd, maar was wel de aanzet tot de op stapel staande verbouwing.

Overlast
De overlast voor de cliënten van het activiteitencentrum lijkt mee te gaan vallen. De 125 cliënten met niet-aangeboren hersenletsel brengen één of meerdere dagdelen door bij Jan Ligthart. Gemiddeld zijn dat er vijftig per dag. Doordat de beide panden om de beurt op de schop gaan hoeft er geen grootscheepse verhuizing plaats te vinden. Veel activiteiten kunnen binnen het activiteitencentrum zelf opgevangen worden. Voor de rest zullen ze uitwijken naar het voormalige pand van Wijzer aan de Landstraat. Van Koten: "Een prima uitvalsbasis, het is dichtbij en het feit dat we ook deels op de oude plek kunnen blijven is voor onze cliënten heel fijn. Het is een kwetsbare groep, verandering is lastig voor hen, net als een teveel aan prikkels." Hij is daarom ook blij dat er gekozen is voor verbouwing van de huidige locatie en niet, zoals eerdere plannen, een mogelijke verhuizing naar Breeduit op stapel staat. "Het is een fijne plek voor onze cliënten, ze zijn ermee vertrouwd, het is goed bereikbaar en er zijn ook net allerlei initiatieven opgestart zoals de buurttuin De Olmen."

Plannen
Naast de noodzakelijke aanpassingen, zoals isolatie, dubbel glas, vervanging van de huidige cv's en nieuwe vloeren staan er nog veel andere zaken op het wensenlijstje. Die komen uit de koker van een werkgroep van cliënten en medewerkers en hebben vooral te maken met het creëren van een huiselijke sfeer zonder al te veel prikkels. "Het doel van alle aanpassingen is het verblijf van onze cliënten zo aangenaam mogelijk te maken", verduidelijkt Van Koten. Hij somt er een aantal op: "Nieuwe stoelen, dichte kasten, LED-verlichting, een aanpassing van de akoestiek, lichtinval, kleuren enz.." Het budget voor deze laatste aanpassingen is zo goed als rond en inmiddels hebben ze ook al stoelen binnen om te testen.

Brandveiligheid
Het probleem met de brandveiligheid wordt tegelijkertijd met de renovatie opgelost. Er komt een speciale lift aan de buitenkant van het gebouw als vluchtroute. Het budget voor deze evacuatielift, de isolatie, nieuwe CV-ketels en dubbele beglazing komt uit een potje van de gemeente. Die stuurt daarmee ook aan op verduurzaming van het oude schoolgebouw. "Buitenkozijnen worden voorzien van dubbele beglazing en waar mogelijk isoleren we gevels en ook het dak van het hoofdgebouw - aan de Brinklaan - wordt geïsoleerd." Over de gedoogsituatie met betrekking tot de brandveiligheid is de gemeente heel kort. "Er is geen sprake van een gedoogsituatie", laat de verantwoordelijk wethouder in een reactie weten. "De vluchtroute is niet in orde en onder voorwaarden mag gebruik worden gemaakt van de bovenruimte."

'We willen het verblijf van cliënten zo aange-naam mogelijk maken'