De gemeente wil de overgang toegankelijk houden voor auto's.
De gemeente wil de overgang toegankelijk houden voor auto's. Foto's: Bob Awick

Spoorovergang blijft toegankelijk voor auto's

BUSSUM / NAARDEN - Auto's blijven ook in de toekomst welkom om de spoorwegovergang Comeniuslaan - Zwarteweg te passeren. Dat besluit heeft de gemeente genomen. Hiermee gaat ze tegen de wens in van ProRail, omwonenden en enkele politieke partijen. Deze zagen namelijk liever dat auto's geweerd zouden worden.

door Yvette de Vries

Het spoor gaat de komende tijd op de schop. Dat wil zeggen; minder sporen, meer treinen die harder rijden en de overgang Comeniuslaan / Zwarteweg zal niet meer bewaakt worden. De gemeente moest daarom aan ProRail laten weten of ze hier een overgang willen voor snel (auto's) of langzaam (enkel voetgangers en fietsers) verkeer. De keuze is dus gevallen op een combinatie, zoals nu ook al het geval is.
Een van de aanpassingen is dat er nu ook halve spoorbomen komen in plaats van de huidige gesloten bomen.Volgens de omwonenden moedigt dat fietsers en voetgangers aan om slalommend over het spoort te gaan. "In combinatie met het slechte zicht een levensgevaarlijke situatie", roept de woordvoerder van de omwonenden, Marieke le Noble.
Maar de gemeente lijkt op dit moment niet gevoelig voor dat argument om haar standpunt te wijzigen. Ze wil niet nu al voorsorteren op een toekomstige situatie en stelt daarom de keuze om de verkeerssituatie aan te passen uit totdat ze meer weet.
Marieke le Noble vindt de beslissing van de gemeente enorm teleurstellend. "De situatie wordt er onveiliger op. We begrijpen niet waarom het college niet kiest voor de veiligste oplossing. Het lijkt alsof ze het belang van die 180 auto's per dag die nu over het spoor gaan belangrijker vinden dan de veiligheid." Ondanks dat de gemeente heeft aangegeven met de bewoners om tafel te gaan heeft le Noble nog niet veel vertrouwen in een goede en veilige oplossing.

Uitstel beslissing
"We kunnen nog niet overzien wat de gevolgen zijn voor de andere overwegen in Bussum en Naarden", aldus de woordvoerder van de gemeente. Wel gaat de gemeente nu overleggen met omwonenden en ProRail over veiligheid rondom de spoorwegovergang bij de Comeniuslaan. "We hebben veiligheid hoog in het vaandel en zullen die ook goed in de gaten houden. Samen met omwonenden en belanghebbenden gaan we kijken naar hoe we dat kunnen realiseren", licht de woordvoerder de stappen van de gemeente toe.
Wanneer er meer duidelijkheid is krijgt waarschijnlijk ook de gemeenteraad van Gooise Meren weer een stem. Het zou dan maar zo kunnen dat er alsnog wordt besloten om de spoorwegovergang af te sluiten voor auto's. Tenminste als dat nodig is voor de veiligheid. Le Noble: "Dat brengt dan weer extra kosten met zich mee en als het om een andere bestrating gaat dan draagt dat echt niet bij aan een veiligere situatie voor fietsers en voetgangers."
Het hele spoornet in Naarden en Bussum gaat in 2018 op de schop. Het aantal sporen gaat van vijf naar twee. De aanpassingen moeten leiden tot minder (geluids)overlast en een betere doorstroming van verkeer en treinen. Ook komt er een tweede entree voor het station Naarden-Bussum aan de kant van de Action. De werkzaamheden staan op de planning vanaf het voorjaar van 2018. Het weghalen van het spoor vindt plaats in de zomer. Het werk aan het spoor zelf zou slechts twee weken duren.

Straks nog maar twee in plaats van vijf sporen.