Kinderen die graag hutten bouwen in bosjes protesteerden ook.
Kinderen die graag hutten bouwen in bosjes protesteerden ook.

'Hier zo'n hoog hek plaatsen? Dat plan was volslagen absurd'

BUSSUM - De kans dat er een hek komt om het veldje aan de Burgemeester 's Jacoblaan om overlast van hangjongeren tegen te gaan is erg klein. De gemeente heeft het voorstel na protest van het actiecomité Vrienden van het Bredius ingetrokken.

De oplossing die de gemeente na overleg met een deel van de direct aanwonenden had bedacht, viel niet bij alle wijkbewoners in goede aarde De protesten van het actiecomité Vrienden van het Bredius hebben er nu toe geleid dat er opnieuw naar oplossingen gekeken gaat worden om de overlast van hangjongeren tegen te gaan. Inmiddels heeft er al een gesprek plaatsgevonden tussen voor- en tegenstanders en samen wordt naar alternatieve oplossingen gekeken. Welke dat zijn, is nog niet duidelijk.

Verbaasd
De verantwoordelijk wethouder, Marleen Sanderse, laat in een reactie weten wel enigszins verbaasd te zijn geweest over de protesten. Er zou nauw overleg zijn geweest met de aanwonenden en ook jeugdwerk zou bij de gesprekken betrokken zijn geweest.

Volgens de wethouder is de gemeente doorgegaan op de weg die door de direct aanwonenden zelf was aangedragen. Daarbij is ook gekeken naar aantasting van het dorpsgezicht. Hiervoor zou ontheffing verleend kunnen worden, waardoor plaatsing mogelijk worden.

'Een hek van 1.85 meter hoog doet afbreuk aan schoonheid speelweide'

Maar de plannen voor het hekwerk kunnen naar de prullenbak. Een van de omwonenden geeft aan blij te zijn dat er naar nieuwe oplossingen wordt gekeken. "Het was een volslagen absurd plan." Grootste bezwaar van het actiecomité was dat 1,85 meter hoge hek afbreuk zou doen aan de natuurlijke schoonheid van de speelweide. Het speelveldje ligt midden in de wijk die geldt als beschermd dorpsgezicht. Ook zou het plaatsen van een hekwerk de speelmogelijkheden van de kinderen uit de buurt beperken. En of het hek een oplossing tegen overlast van hangjongeren is, dat is ook nog maar de vraag. Anderhalf jaar geleden kwamen de eerste gesprekken op gang tussen de gemeente en een paar omwonenden. Hier zijn de buurpreventievereniging en de hangjongeren niet bij betrokken geweest. De jongeren zouden zich bij zo'n poging snel uit de voeten maken.