Vrijwilligsters Atie de Koo, Lisette Bakker en Monica die rijdt en ook meehelpt.
Vrijwilligsters Atie de Koo, Lisette Bakker en Monica die rijdt en ook meehelpt. Foto's: Bob Awick

'Interactie tussen groepen ruiters is fantastisch'

BUSSUM / NAARDEN - Ze vieren dit weekend het vijftigjarig bestaan van de stichting op geheel eigen wijze. De twee afdelingen van de Stichting Sportclub Gehandicapten Gooi- en Eemland kiezen voor een sponsorzwemochtend om de felbegeerde onderwatercamera te kunnen aanschaffen. Op de manege wordt een tweedaags concours gehouden.

Dat de stichting al 50 jaar bestaat is best bijzonder. Ze maakt zich al die jaren al hard voor sportmogelijkheden voor kinderen en volwassenen met een beperking en is daarbij volledig aangewezen op de inzet van vrijwilligers. Op dit moment krijgen zo'n 79 kinderen en jongvolwassenen zwemles in de Lunet en bij de manege aan de Anne Franklaan in Bussum is het aantal ruiters met een beperking ongeveer twee keer zo groot.

Atie de Koo en Lisette Bakker zetten zich al jarenlang met hart en ziel in voor hun passie. Lisette doet dat op de manege en Atie bij de Lunet. Het grote verschil tussen de zwemafdeling en de ruiterafdeling is dat op de manege plek is voor ruiters met en zonder lichamelijke beperking. "Sport verbroedert letterlijk", vertelt Lisette over de interactie tussen de groepen ruiters. "Ik vind het echt fantastisch dat ze samen sporten en hoe makkelijk dat eigenlijk door elkaar heen loopt." Ze noemt Monica, ook op de foto, als voorbeeld. Monica heeft een licht verstandelijke beperking en is naast ruiter ook vrijwilliger op de manege. In de zwemgroep hebben ze het een aantal jaar ook geprobeerd om valide en mindervalide mensen samen te laten zwemmen. "Dat bleek niet goed te werken", vertelt Atie. "De valide mensen haakten af."

Concours
Het concours in het jubileumweekend is, om organisatorische redenen, wel opgesplitst in een dag voor valide en een dag voor mindervalide sporters. Op zaterdag zijn de mindervalide sporters aan zet. Voor hen is er een speciale spelletjeswedstrijd te paard georganiseerd. Tussendoor zijn er, net als op zondag wanneer de ruiters zonder beperking een dressuurwedstrijd rijden, allerlei demonstraties, Hier doen een aantal eigen leden aan mee, maar ook zal Sandra Groeneveld (blinde, paralympische amazone) haar opwachting maken. Zij rijdt een kür op muziek. Daarnaast zal ook het 13-jarige springtalent Sophie Akkerman haar kunsten komen vertonen. Lisette: "We hebben ook nog een verrassing aan het einde van de spelletjeswedstrijd. Een mysteryguest komt de prijzen uitreiken." Lisette houdt haar lippen stijf op elkaar: ze gaat niet vertellen wie het is, maar verklapt wel dat het een bijzonder persoon is.

Sponsorzwemochtend
Het sponsorzwemmen is bewust gepland tijdens de reguliere lessen van de leerlingen op zaterdagochtend. Dan is het bad beschikbaar en is het qua planning ook allemaal in goede banen te leiden. Atie: "Iedereen zwemt op haar of zijn eigen lestijd zo veel mogelijk baantjes en ze konden een sponsorbedrag per baan of een maximumbedrag afspreken." Ze glundert als ze vertelt dat een van de deelnemers al een bedrag van 300 euro heeft 'opgehaald'. Daar moet natuurlijk nog wel voor gepresteerd worden zaterdag in het water, maar daar heeft Atie alle vertrouwen in. Hoeveel ze precies nodig hebben voor de onderwatercamera weet ze niet. Het is in ieder geval een behoorlijk bedrag. Het gaat namelijk niet alleen om de camera zelf, maar ook om allerlei toebehoren. De hele mikmak dus.

Dat is ook wel nodig legt Atie uit, want ze gaan hem gebruiken voor educatiedoeleinden. "We kunnen de leerlingen zo betere instructies meegeven om het zwemmen te verbeteren. Dat werkt, zeker bij deze groep, beter dan vertellen."

Een mysteryguest komt zaterdag op de manege de prijzen uitdelen
De zwemafdeling kreeg vorig jaar een duikscherm. Nu willen ze een camera.