Nog geen week geleden wandelden er nog vele kippen rond.
Nog geen week geleden wandelden er nog vele kippen rond. Foto: Bob Awick

'Het was een grote ravage met dode kippen'

BUSSUM - Een tweetal gedumpte kippen heeft afgelopen week voor een grote ravage gezorgd op het hertenkamp aan de Plantsoenweg. De beesten waren ziek en hebben andere kippen besmet. Het gevolg: er zijn al zeker tien kippen gestorven.

door Sjoerd Stoop

Dat er kippen gedumpt worden op het hertenkamp komt wel vaker voor, zo laat De Gooise Ark weten. "We hebben daar van onszelf een paar kippen tussen de herten rondlopen. Mensen die kippen hebben maar daar vanaf willen, gooien ze met regelmaat over het hek. Dat gaat gelukkig vaak goed. Tot voor kort gebeurde het weleens dat er een haan tussen zat en de buurt vroeg gewekt werd. Nu heeft het echt hele desastreuze gevolgen. Heel erg sneu", vertelt beheerder Roselinde Hom. "We hebben helaas een hoop kippen moeten ruimen."

Beesten afstaan geen probleem
De beheerder roept de 'kippendumpers' op om geen beesten zomaar meer achter te laten. "Je kunt best je kippen aan ons afstaan als je ze niet zelf meer kunt verzorgen, geen enkel probleem. Maar bel ons dan gewoon even, want voor een paar euro kun je je kippen gewoon afstaan. Als je van tevoren belt met 035-8200335 dan kunnen we een afspraak maken. Daarmee kunnen we voorkomen dat het fout gaat en controleren we eerst of de kippen niet ziek zijn en geen gevaar vormen voor de rest."

Extra opletten
Er wordt ondertussen extra goed opgelet of de andere, nog levende kippen geen kuren vertonen. Een van de medewerkers op het hertenkamp let de hele dag op het doen en laten van de beestjes.

Dat moet voorkomen dat er nog meer kippen sterven. "We letten vooral op of de beestjes hun ogen wel open hebben en of ze zich niet de hele dag verstoppen. Tot nu toe gaat het gelukkig goed", vertelt een van de medewerkers.

Medewerkers letten nu extra goed op de overgebleven kippen

Meer slecht nieuws
De Gooise Ark kreeg afgelopen week meer slecht nieuws: op de kinderboerderij van Naarden werd het gebouwtje opengebroken. Er werden melkbussen met een geldbedrag van rond de honderd euro gestolen.

Komende zondag staat er wat leuks gepland. Dan wordt op kinderboerderij 't Mouwtje een themafeest gehouden. Vanaf twaalf uur valt er van alles te beleven voor jonge bezoekers.