Vandalisme bij Bastion Oranje.
Vandalisme bij Bastion Oranje.

'Blijf van de Vestingwerken en gebouwen af'

NAARDEN - Duizenden euro's per jaar is de Stichting Monumentenbezit jaarlijks kwijt vanwege vernielingen aan de Vestingwerken. De stenen in de raambogen bij de Utrechtse Poort, de ruiten die daar zijn ingegooid en het kliederen met verf bij Promers: de stichting is het vandalisme zat. "Blijf gewoon van de Vestingwerken en gebouwen af", luidt de oproep.

Zo zijn ook de ramen in Bastion Oranje meerdere malen ingegooid. Jeroen van der Werf van de SMB laat weten: "Ze proberen gewoon binnen te komen. Maar binnen is eigenlijk niets. Het staat leeg. Er is één gedeelte waar wat verlichting is, ooit aangebracht voor het fotofestival. Maar het staat nu eigenlijk te wachten op de komst van het Vestingmuseum. Wanneer de verhuizing door kan gaan is overigens nog niet helemaal duidelijk."

'Wij vragen iedereen alert te zijn op vernielingen'

De vernielingen zijn aan het licht gekomen doordat bewoners dit hebben gemeld of omdat de groenbeheerder het heeft geconstateerd. "Wij hopen dat nog meer mensen hier alert op willen zijn. We zetten nu nog in op handhaving. Maar we doen ook aangifte bij de politie."

Van der Werf heeft geen probleem met hangjongeren, wel met vandalisme. "De Utrechtse Poort is een populaire plek om te hangen. Je zit daar beschut, er is geen verlichting. Op zich is daar niets mis mee, maar dat is nog geen reden om de boel te vernielen. Wij hopen dan ook dat dit artikel bijdraagt aan het besef dat we hier te maken hebben met belangrijk cultureel erfgoed. Vernieling daarvan is heel kwalijk en schaadt het aanzicht van deze mooie vestingstad."