Druiven plukken, zeker 's nachts, is behoorlijk vermoeiend.
Druiven plukken, zeker 's nachts, is behoorlijk vermoeiend. Foto's: Petit Clos

's Nachts druiven plukken hoort er ook bij

BUSSUM - Druiven plukken in Portugal en die zo'n twee jaar later in je eigen winkel verkopen. Het klinkt als een snoepreisje, maar het was hard werken afgelopen week voor Erik Bartoo van wijnhuis Petit Clos. Maar als je een bijzondere wijn wilt importeren, dan moet je er wel wat voor doen.

's Nachts plukken, overdag tientallen wijnen proeven en de nodige educatieuurtjes. De lange dagen worden afgesloten met een diner en uiteraard een goed glas wijn en dan snel het bed in. Zo zag een deel van de week van Erik er zo'n beetje uit. Vanuit Portugal laat hij weten dat het allemaal superinteressant is en ja, hij moet hard werken. "Maar we hebben ook veel lol en het eten en de wijnen zijn natuurlijk fantastisch."

Lekker koel
Het plukken vindt plaats als de meesten van ons slapen. Als het donker en koel is: 's nachts tussen 01.00 en 07.00 uur, steevast afgesloten met een glas zoete witte wijn. "Traditie, net als het glas rode wijn dat de plukkers samen drinken voordat ze aan de slag gaan", laat Erik vanuit Portugal weten. Het tijdstip van oogsten is niet willekeurig gekozen. Het is aangenamer voor de plukkers en de druiven blijven goed koel totdat ze verwerkt zijn.

'Je versterkt de band'
Zijn collega Laurens van Weel kent het principe wel, ook hij gaat regelmatig op studiereis en meehelpen met het oogsten hoort daar vaak bij. In de herfst vertrekt hij voor een paar weken richting Frankrijk. "Je versterkt de band met de wijnboer, je weet wat er speelt. Hoe ze innoveren en over wijn denken. Het helpt ons ook om een steeds beter product aan te bieden."

'Een glas rode wijn voorafgaand aan het plukken is traditie'

Erik heeft in Portugal twee wijnhuizen bezocht. Het eerste, Herdade da Calada, gelegen in de streek Alentejo, is een klein familiebedrijf. Het andere, Casa Santos Lima, ligt noordelijker, in de omgeving van Lissabon. Een beroemd wijnhuis dat volgens Laurens vaak in de prijzen valt. Van Weel: "De regionale rode wijn die ze daar maken, de Cabra Cega, bestaat uit drie druivensoorten: syrah, casteläo touriga en touriga franca. Die hebben ze afgelopen week dus ook geoogst. En we zijn de enigen in Nederland die deze wijn verkopen", klinkt het een tikkeltje trots.

"We gaan graag op zoek naar bijzondere wijnen en kleine familiedomeinen, waar je de passie voelt", aldus Laurens. De Cabra Cega is een van zijn favorieten.

Portugese wijnen in opkomst
Laurens waagt zich tot slot nog aan een voorspelling voor de komende jaren: "De Portugese wijnen zijn echt in opkomst." De komende tijd zullen ze dus nog vaker richting dit Zuid-Europese land afreizen. Petit Clos heeft inmiddels drie winkels in Nederland. De eerste werd geopend in 2012 in Laren, de tweede volgde in 2013 in Bussum en de derde werd een jaar later in Utrecht geopend.

Noordelijker, bij Lissabon, kan overdag geplukt worden.