Brigitta Boonacker (links) ontvangt het eerste boek van schrijfster Karen Wurpel.
Brigitta Boonacker (links) ontvangt het eerste boek van schrijfster Karen Wurpel. Foto: Yvette de Vries

'Ik hoop dat ik mensen inspireer, dat ze over een drempel durven te stappen'

BUSSUM - Het boek 'Pionieren met passie' staat bol van de verrassende carrièreswitches. Het is het tweede boek van de Bussumse schrijfster Karen Wurpel, die zelf 27 jaar geleden het roer omgooide. Tijdens Bussum Cultureel reikte ze de eerste exemplaren uit.

Een van die exemplaren was voor Brigitta Boonacker, onderneemster en voorzitter van de Ondernemersvereniging Gooise Meren. Niet alleen staat haar verhaal in het boek, een van haar uitspraken "echt met passie werken is geen werken, maar zinvol met je leven bezig zijn" staat ook op de achteromslag.
Het idee voor dit boek ontstond in 2011 tijdens een vakantie in Toscane. Daar ontmoette Karen een advocaat die al zijn vrije tijd stopte in het runnen van zijn agriturismo, met het doel de advocatuur ooit vaarwel te zeggen. "Ik voelde dat ik daar niet voor niets was, het was zo'n bijzondere man." Ze keerde een jaar later terug om hem te interviewen. In totaal sprak ze 23 mensen die hun baan in loondienst inruilden voor zelfstandig ondernemerschap. "De meesten van hen kwamen op mijn pad, ik wilde de ontmoetingen spontaan laten ontstaan."
Het resultaat is een boek met 23 meest uiteenlopende verhalen. Van een succesvolle reclameman die rond zijn vijftigste een opleiding tot boomhuttenbouwer volgde en daar ook zijn werk van heeft gemaakt. Zo bouwde hij de boomhut die in 's-Graveland bij Natuurmonumenten staat. Karen: "Wat de ondernemers in mijn boek bindt is hun passie, lef en doorzettingsvermogen. Ze doen nu allemaal iets waar ze echt blij van worden en laten zich niet leiden door geld. Ik hoop dat mensen die vast zitten in hun huidige baan geïnspireerd raken en dat ze ook over een drempel heen durven te stappen."
Karen maakte zelf 27 jaar geleden een switch. Ze was secretaresse en besloot een studie Communicatiewetenschap te volgen. Ze combineert nu haar werk als communicatieadviseur met haar auteurschap. De plannen voor een derde boek zijn al vergevorderd.