Nog een paar weken en dan breken ze de kraam voor de laatste keer af.
Nog een paar weken en dan breken ze de kraam voor de laatste keer af. Foto: Yvette de Vries

Joop en Lia van der Steen
dragen poffertjeskraam over

BUSSUM - Het is de afsluiting van een bijzonder hoofdstuk: na 45 jaar geven Joop en Lia van der Steen het stokje over. Vanaf volgend jaar staat er iemand anders dan dit echtpaar aan het roer bij de poffertjeskraam. Daarmee komt ook een einde aan drie generaties Van der Steen poffertjesbakkers. Het goede nieuws: de kraam blijft ook na 95 jaar in Bussum en het enige dat verandert is de eigenaar, verzekert het echtpaar.

door Yvette de Vries

Ze stoppen nu ze nog gezond zijn, niet omdat het moet. Want ze hebben nog ontzettend veel plezier in hun werk. Vanaf dat ze verkering kregen, nu 45 jaar geleden, werken ze al samen. Dat ontstond eigenlijk toevallig. "Mijn schoonzusje was net bevallen en ik dacht: ik kom maar even helpen", lacht Lia. Ze is nooit meer weggegaan.

Bakkersdochter
Het was ook wel een beetje bekend terrein voor haar. Als bakkersdochter was ze wel bekend met meel en water. Hoe ze hun vrije tijd gaan doorbrengen weten ze nog niet. Er zijn geen vastomlijnde plannen. "Maar we kunnen eindelijk weer naar verjaardagen van de familie op de dag dat het gevierd wordt."

Binnenkort is hun zoon jarig en ze verheugen zich er op om dat nu eens samen met de hele familie te vieren. En vervelen zullen ze zich zeker niet, ook al hoeven ze niet meer zes dagen in de week op de fiets te springen richting de Brinklaan. Er zijn namelijk nog genoeg klusjes in huis en in de tuin die al die jaren van meer dan fulltime werken zijn blijven liggen. En ze gaan ook zeker genieten van hun vrije tijd. Lia's ogen beginnen te glimmen. "Ik kan eindelijk eens in de tuin gaan zitten. Ik geloof dat ik dat dit jaar maar vier of vijf keer heb kunnen doen", constateert ze.

Ze hebben in die 45 jaar prachtige herinneringen opgebouwd. Te veel om op te noemen eigenlijk. Bijzondere momenten komen nu wel naar boven. Zoals het 75-jarig jubileum van de kraam. Niks geen receptie of een kortingsactie: het echtpaar trakteerde de Bussumse schooljeugd op gratis poffertjes. In totaal kwamen er 13 scholen op bezoek. Een unicum voor Bussum, vertelt Lia. In Breukelen, waar ze in de maand oktober neerstrijken, is een jaarlijks bezoek van de schooljeugd aan hun poffertjeskraam traditie. Hoewel dat wel op een andere manier georganiseerd wordt.

Verknocht aan de gasten
Ze houden van hun werk en zijn verknocht aan hun gasten. Die zullen ze dan ook het meest gaan missen. Ze weten van veel klanten, zeker 95% komt regelmatig, hoe ze de poffertjes geserveerd willen hebben. Zelf houden ze wel van een bord poffertjes met een scheutje Grand Marnier. Niet dat die verwennerij elke dag op het menu staat, maar wel vaker dan in een gemiddeld huishouden. "Als ik tegen mijn man zeg dat we poffertjes eten omdat ik geen tijd heb om te koken, vindt hij dat geen straf hoor."

Vanaf dat ze verkering kregen staan ze al samen in de kraam

De liefde voor het vak en hun gasten heeft ook een grote rol gespeeld bij het zoeken naar een opvolger. "Onze kinderen wilden niet, maar we zochten wel iemand met dezelfde bloedgroep", vertelt Lia. Daarmee doelt ze op de passie waarmee en de wijze waarop de kraam voortgezet wordt. Henk Roels heeft dat. "En," voegt Joop er geruststellend aan toe, "we blijven nog wel een tijdje helpen hoor." Ze houden dus een oogje in het zeil in de eerste periode nadat de kraam begin april weer open gaat. "We hebben heel veel vertrouwen in de nieuwe eigenaar en we gaan ervan uit dat de poffertjeskraam er over 50 jaar nog staat.

Het blijft hetzelfde
En er gaat echt niets veranderen", benadrukt Lia nog een keer. Dat vinden ze ook richting de klanten belangrijk. Daarom wordt het recept dat al 150 jaar in de familie is, doorgegeven aan de nieuwe eigenaar. En misschien een leuk weetje: Roels is van oorsprong oliebollenbakker en zijn zwager is eigenaar van de poffertjeskraam in Laren. En nee, oliebollen worden niet toegevoegd aan de kaart. Die blijft bestaan uit poffertjes en wafels.

Wie nog wil genieten van wat poffertjes kan tot 24 september aanschuiven. Daarna pakt het echtpaar de kraam op en staan ze nog tot eind oktober in Breukelen, waar ze traditiegetrouw ook alle basisschoolleerlingen nog op bezoek krijgen. En dan is het echt voorbij.

Volgend jaar is Henk Roels (r) het gezicht van de poffertjeskraam.