Rotzooi ligt als stille getuige in het park.
Rotzooi ligt als stille getuige in het park. Foto: Bob Awick

Buurt is overlast 't Mouwtje zat

BUSSUM - Buurtpreventievereniging (bpv) Bredius 1 heeft bij de gemeente aan de bel getrokken over de overlast in en rondom het park Het Mouwtje. Het gaat om het samenkomen van jongeren die alcohol drinken, hasj roken en afval achterlaten. Ook vandalisme en het opzetten van een grote mond en schelden worden genoemd. De buurt is de overlast zat.

De bpv hoopt door meer samen te werken met de gemeente de overlast een halt toe te roepen. De vereniging schrijft in een brief naar de gemeente dat ze trots zijn op het park en vinden dat iedereen daarvan moet kunnen genieten. "Het moet niet zo zijn dat wandelaars of kinderen de bierblikken en hasjzakjes moeten opruimen of dat we met de buurt samen het vuil uit de struiken en het water moeten vissen. Het kan niet de bedoeling zijn dat men het park liever niet meer betreedt uit vrees voor intimiderende jongeren of dat men wakker ligt van het geluid dat ze maken."
De buurt komt zelf met diverse oplossingen. Ze denken aan het plaatsen van bordjes met spelregels bij de ingangen. En aan overleg met politie over hoe klachten doorgegeven moeten worden en worden opgevolgd. Ook denken ze aan extra surveillance gedurende zomerse avonden, uitgaansavonden en schoolvakanties. De bpv stelt verder dat de politie lang niet altijd poolshoogte neemt, waardoor volgens hen de overlast voortduurt.

De gemeente is inmiddels op de hoogte van de situatie, maar wil nog niet reageren. Eerst volgt een gesprek met omwonenden van het park.