Voetgangers voorrang boven automobilisten, ook hier bij de Nieuwe Brink.
Voetgangers voorrang boven automobilisten, ook hier bij de Nieuwe Brink. Foto: Yvette de Vries

Grote plannen om dorp aantrekkelijker te maken

BUSSUM - Van alles en nog wat wordt er bedacht om het centrum van Bussum aantrekkelijker te maken. Na allerlei kleine ingrepen is het nu tijd om het grotere plan op te pakken. Meer pleintjes en terrassen, het betrekken van Mariënburg bij het centrum, het creëren van herkenbare entrees van het centrum en een ingrijpend verkeerscirculatieplan. Vanavond wordt het verkeersplan gepresenteerd aan de gemeenteraad.

door Yvette de Vries

Half juni werd de Kapelstraat weer omgedoopt tot terrassenstraat en een maand later werd de metamorfose van de Havenstraat afgerond. Maar er moet nog meer gesleuteld worden aan het centrum om het aantrekkelijk te maken. Volgens de gemeente worden de plannen, die dateren uit 2012 en 2013, verder opgepakt en maken ze deel uit van een complete facelift van het centrum. Onlangs heeft een extern bureau onderzoek gedaan en de ideeën verder uitgewerkt. Ze hebben verschillende rijroutes door en om het centrum van Bussum onder de loep genomen en ook een aantal maatregelen opgesomd die het centrum aantrekkelijker en herkenbaarder moeten maken. Een centrumring voor het autoverkeer bijvoorbeeld. Waarbij op de Brinklaan nog wel auto's mogen rijden, maar ze zijn daar wel 'te gast'. Voetgangers hebben ter hoogte van de pleintjes, zoals bij de Nieuwe Brink, voorrang. Verder moeten duidelijke entrees voor het centrum en meer aandacht voor invulling van de pleintjes voor meer levendigheid zorgen. De gemeente laat in een reactie weten dat er momenteel een hoop speelt naast het verkeersplan en de plannen voor het centrum. Zo verwachten ze binnen één tot twee maanden meer te weten over de plannen die Ahold heeft met het Scapino-terrein en ook is het nog wachten op de plannen van Slokker voor de ontwikkeling van Mariënburg. Daarnaast staan ook nog op de rol de herinrichting van de kruising Brinklaan/Havenstraat/Nassaulaan en vervanging van rioleringen in diverse straten in het Spiegel en een facelift voor zowel de Vlietlaan als de Herenstraat. Dat alles gaat spelen vanaf 2017 en neemt zo'n twee jaar in beslag. Genoeg te doen en daarbij zal het volgens de gemeente nog een hele klus worden om de samenhang van alle aanpassingen in de gaten te houden.
Allemaal leuk en aardig, laten laten Ben de Veth en Kees Flink in een reactie weten. Zij waren in de jaren zeventig al betrokken bij allerlei plannen. Een compact centrum is volgens hen dé oplossing om het centrum aantrekkelijker te maken. Met nog meer aandacht voor pleintjes trek je het centrum juist uit elkaar, vindt Flink. Het straatbeeld tijdens afgelopen Koopjesdag is wat hem betreft veelzeggend. "Hoe verder je van de Nassaulaan en het Julianaplein af kwam, hoe stiller het werd." Het verkeersplan kan hun goedkeuring helemaal niet wegdragen. "Je bedenkt een ingewikkelde oplossing voor een niet-bestaand probleem", aldus Flink. Hij verwijst naar de chaotische situatie in buurgemeente Hilversum. "Als je daar een foutje maakt moet je een heel rondje rijden." Dorpsmanager Ellen van Vossen was nog niet in de aanbevelingen gedoken maar kan zich wel voorstellen dat een betere invulling van de pleinen, zoals meer groen op het Veerplein, bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van het centrum. Brigitta Boonacker, voorzitter van de Ondernemers Vereniging Gooise Meren, is ook al geen voorstander van eenrichtingsverkeer of het maken van een centrumring. "Hiervoor is het centrum echt te klein en ik zie, net als de andere ondernemers, die verkeersproblemen niet zo." Het opleuken van de pleinen en het doortrekken van de bestrating van de Havenstraat naar de Nassaulaan vindt ze wel een goed idee.