Floris (helemaal links) loopt het veld op.
Floris (helemaal links) loopt het veld op. Foto: ProShots

Floris (11) op het veld bij AZ-NEC

BUSSUM - Floris Behrens (11) mocht vorige week de scheidsrechter vergezellen bij de start van de voetbalwedstrijd AZ tegen NEC. Het Bussumse jongetje vond het erg leuk om zo dicht bij de spelers te zijn. Floris was uitgenodigd voor de wedstrijd omdat hij een spierziekte heeft en deze spelronde stond in het teken van de nationale actie van de VriendenLoterij en Spieren voor Spieren voor kinderen met een spierziekte.

Het werd een onvergetelijke ervaring voor Floris. "Ik heb Limb Girdle Spierdystrofie type 2a. Dat is een erfelijke spierziekte die weinig voorkomt. Het betekent dat er bij mij een paar eiwitten ontbreken die zorgen voor de stevigheid van de spier. Zonder deze stofjes zijn spieren veel minder sterk, kunnen ze minder kracht leveren en gaan ze eerder kapot. Hierdoor kosten normale dingen veel meer energie en ben ik veel sneller moe."

De vierde speelronde (26, 27 en 28 augustus) van de Eredivisie stond volledig in het teken van de nationale actie. Alle spelers droegen tijdens dit speciale weekend ook een aangepaste mouwbadge op het wedstrijdshirt.

Uitbreiding Kinderziekenhuis
Tot en met 30 september organiseert de VriendenLoterij met Spieren voor Spieren en met RTL4 en de Eredivisie als partners een nationale actie voor kinderen met een spierziekte: de VriendenLoterij PrijzenMarathon. De opbrengst is bestemd voor de uitbreiding van het Spieren voor Spieren Kindercentrum in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Door uitbreiding van dit centrum kunnen er nog meer kinderen met een mogelijke spierziekte gebruikmaken van gecentraliseerd zorgonderzoek en diagnosestelling. Met de extra kennis en data die hieruit voortvloeien kan er vervolgens nog meer onderzoek worden gedaan met als doel spierziekten bij kinderen uiteindelijk de wereld uit te helpen.