Veronica en Vera zijn twee gidsen van de HKB.
Veronica en Vera zijn twee gidsen van de HKB. Foto: Jessica de Jong

Gidsen wijzen op unieke gevelstenen

BUSSUM - De Historische Kring Bussum (HKB) heeft weer een programma samengesteld voor Open Monumentendag. Dit jaar is het landelijke thema 'Iconen en symbolen' en daar wordt ook in Bussum bij aangehaakt. Op vrijdag 9 september wordt gewerkt met een schoolklas, op zaterdag 10 september is er een stand op Bussum Cultureel en op zondag 11 september worden speciale rondleidingen gegeven tussen 12.00 en 16.00 uur met gidsen door het Bussumse Prins Hendrikpark.

Verspreid door het dorp zijn op veel plekken sporen uit het verleden zichtbaar. Het gaat om unieke gevelstenen, de naamgeving van huizen, logo's op gebouwen, tegelplateaus, en gevelversieringen als statussymbool. Het is overal te vinden, maar je moet er wel naar op zoek. Veronica den Breejen en Vera Hommerson van de Historische Kring Bussum hebben een wandeling samengesteld waarbij ze de bezoekers wijzen op de kleine 'kunstwerkjes' en daar ook meer over vertellen.

Den Breejen vertelt dat dit jaar is gekozen om de rondwandeling niet in het Spiegel te houden. "Daar hebben we al regelmatig iets georganiseerd en het Prins Hendrikpark hebben we nu ter afwisseling gekozen. De bezoekers kunnen zich eerst melden bij de HKB in het stationsgebouw en daar alvast kijken naar een video over iconen en symbolen in Bussum. Ieder half uur vertrekken de wandelingen onder leiding van een gids. We hebben er zes in totaal."

Parkachtige omgeving
Hommerson vertelt dat het Prins Hendrikpark een aangelegde woonwijk is in een parkachtige omgeving. Het loopt van het station tot aan de Brinklaan. Het is op de tekentafel ontworpen en heeft veel kromme lanen zodat de wijk groter lijkt dan hij in werkelijkheid is. Bekende straten zijn de Mecklenburglaan en de Prins Hendriklaan. Toen het Spiegel redelijk volgebouwd was, begon men hier in 1903 te bouwen." De dames wijzen op de twee lantaarnpalen die recht tegenover het station staan. "Kijk hier is de officiële entree. Je ziet ook het wapen van Bussum hier op staan."

Een opmerkelijke steen is iets verderop te zien op een woning aan de Wladimirlaan. Een gouden leeuw en de letters LG. Die blijken te staan voor de stad Luik (Liège) waar de vrouw van de eerste eigenaar vandaan kwam. Elders zien we een villa met de naam Parkrand. Een logische naamkeuze gezien de ligging in het Prins Hendrikpark. Zo verwijst ook de naam café Parkzicht, tegenwoordig Archibald Schimmelpenninck, naar de locatie. Een ander verhaal is de gevelsteen 'In het park' met een afbeelding van een fontein, geflankeerd door twee pilaren. In het Prins Hendrikpark heeft namelijk, zo vertelt Den Breejen, naar men weet nooit een fontein gestaan. Het is maar een kleine greep uit de bezienswaardigheden waar de wandeling langs zal gaan. Al met al duurt de ronde een uurtje. De gidsen vertellen dat ook de Doopsgezinde kerk en de Lutherse kerk bezocht worden tijdens de wandeling.

De wandelingen vertrekken ieder half uur en duren een uurtje

Tegenover het station is de officiële entree van het Prins Hendrikpark

Ook de synagoge aan de Kromme Englaan, net naast de wijk, wordt bezocht. Net zoals de oude apotheek aan de Generaal de la Reijlaan en het bekende tegelplateau met reclame voor Bensdorps cacao en chocolade, in dezelfde straat, wordt voorzien van een anekdote.

Iedereen is welkom op zondag 11 september tussen 12.00 en 16.00 uur om mee te wandelen. De wandelingen vertrekken ieder half uur vanaf het station, bij de HKB, en zijn gratis toegankelijk.