Moet deze groep straks weer vertrekken?
Moet deze groep straks weer vertrekken? Foto: Stephanie Berentsen

Azc nu al op losse schroeven

BUSSUM - Er worden vooralsnog geen vluchtelingen meer gehuisvest op azc Laren, het asielzoekerscentrum op Crailo. Dat heeft het COA laten weten aan de burgemeesters van deze regio. Daarmee is het nog maar de vraag of er echt een azc van de grond komt op het complex.

Er wordt rond september meer bekend over de toekomst van azc Laren. Dan wordt er gesproken over hoe de vluchtelingenopvang voor het hele land geregeld gaat worden.

De stap is opvallend. Er wonen nu 60 asielzoekers op het complex. Dat zouden er nog voor december 300 worden en vervolgens zouden er, na enkele werkzaamheden, 600 asielzoekers komen te wonen op het Crailo-complex. De toestroom van vluchtelingen naar ons land stokt echter en dat heeft ook gevolgen voor azc Laren. Er komen geen nieuwe asielzoekers.

Burgemeesters erg verrast
De burgemeesters reageren erg verrast op de stap van het COA. "We zijn op zijn zachtst gezegd verwonderd als regio dat dit nu gebeurt. We hebben ons hard gemaakt voor de opvang hier en bestuurlijk onze nek uitgestoken", zo laten ze weten. "We hebben het idee dat er nu alleen op korte termijn wordt nagedacht over een oplossing voor het vluchtelingenprobleem."

De burgemeesters laten weten nu al te gaan praten met het COA om te onderzoeken hoe het nu verder moet met azc Laren en haar bewoners.