De politie zag geen andere keus dan het wapen te trekken.
De politie zag geen andere keus dan het wapen te trekken. Foto: Bob Awick

Doldrieste pitbull met politiekogel gestopt

BUSSUM - Een losgeslagen hond, een pitbull, heeft afgelopen woensdag voor de zeer veel ophef gezorgd aan de Koopweg. De hond werd doodgeschoten nadat het even daarvoor een kat had aangevallen en mensen had verwond. Buurtbewoners reageren boos, maar vooral geschrokken.

door Sjoerd Stoop

Het voorval gebeurde rond half twaalf. De pitbull kon ontsnappen uit een tuin. Buurtbewoners zagen dat de hond een loslopende kat greep, vastbeet en meesleurde. Er werd geprobeerd de hond te stoppen.

Het baasje van de kat kon de hond pakken en probeerde het beestje te redden. Daarbij werd de vrouw door de hond gebeten. Ze zat onder het bloed. Vervolgens nam de agressieve hond de kat weer mee, rende verder de straat door en bleef maar doorrazen. De kat overleefde de aanval niet.

Toen de hond eenmaal een plekje had gevonden, probeerde de oppas van de hond het beest te pakken. Ze kreeg hulp van een voorbijganger. Samen probeerde het tweetal de pitbull aan te lijnen, maar dat lukte niet. Ook de helper werd door de pitbull aangevallen. De geschrokken man besloot een mes te trekken en de hond neer te steken om hem zo tot stoppen te dwingen. Zelfs met verwondingen bleef de hond maar doorgaan. De inmiddels gearriveerde agenten zagen geen andere keus dan het beest met een schot te doden.

Buurt bleef kalm
Dat de agent zijn wapen trok en de hond doodde, zorgde voor een schok door de buurt. "Er was sprake van een vervelende sfeer. Je kunt je best voorstellen dat de buurt er ontdaan van was en erg geschrokken was", vertelde een woordvoerder van de politie meteen na afloop.

Normaal een leuk beest
Net zo geschrokken als de rest van de buurt was de oppas van de hond. Deze vrouw, een bewoonster van de Bijlstraat, was na het voorval erg ontdaan. Ze paste op de hond van haar broer. "We hebben echt alles geprobeerd om hem te stoppen", zo zegt ze. "Maar het had helaas geen resultaat. Normaal gesproken is het een heel leuk beest. Je kon hem zonder problemen aanhalen, om maar wat te noemen. We hebben daarvoor nooit problemen met de hond gehad. En dat doet erg zeer. Het was ook erg zwaar om mijn broer te bellen en het verhaal te vertellen. Mijn broer vond het zelf ook vreselijk. Hij was gehecht aan die hond."

De Bussumse zegt wel te kunnen snappen dat de politie naar het uiterste middel greep. "Er moest wat gedaan worden om hem te stoppen. Maar het geeft een erg dubbel gevoel. De schok zal nog wel even doordreunen voor ons en voor alle betrokkenen."

Onderzoek gaat door
Er wordt momenteel nog onderzoek gedaan naar hoe het voorval heeft kunnen gebeuren. De recherche spreekt nog met de eigenaar van de hond, de bewoonster van het adres waar de hond was en met buurtbewoners en andere omstanders. Er waren eveneens veel vragen over 'de man met het mes'. De recherche laat weten dat er nog gekeken wordt naar waarom de man een mes op zak had, maar het staat volgens hen vast dat de man het mes trok vanwege zelfverdediging.