Lex Maat verzorgt vaartochten voor het goede doel.
Lex Maat verzorgt vaartochten voor het goede doel. Foto: Bob Awick

Schipper Lex Maat: 'Het verveelt nooit, niet één tocht is hetzelfde'

NAARDEN - Zeebenen hoef je niet te hebben voor een vaartocht door de grachten rondom de Vesting. De twee boten van Vestingvaart Naarden, de Opwaarts, een oude koolschuit van 8,5 meter, en een oude paardenboot van ruim 10 meter zijn comfortabel en de schippers hebben genoeg uurtjes op hun conto staan. In augustus en september varen ze ook voor een speciaal project van de Rotaryclub Naarden-Bussum: Varen voor water in Kiroba.

door Yvette de Vries

De grachten rondom de Vesting waren ooit onderdeel van een ingenieus verdedigingswerk om vijanden de pas richting Amsterdam af te snijden. Nu geven ze vertier aan de jeugd van Naarden en worden ze gekoesterd als onderdeel van die historie. Want als je Naarden echt wilt leren kennen mag een vaartocht over diezelfde grachten niet ontbreken. Althans, dat is de mening van Lex Maat, eigenaar van Vestingvaart Naarden. Het liefst gaat Lex op stap met de Opwaarts. Vergeleken bij de oude paardenboot, die deels overkapt is, maak je in deze boot meer contact met de omgeving. Bij mooi weer zou je bijna een picknickmand mee aan boord nemen en bij een van de ravelijnen aanleggen. Maar daar is de Vestingvaart niet voor bedoeld. Lex: "Het gaat vooral om het beleven van de natuur en de geschiedenis van de Vesting." En dat verveelt nooit volgens de enthousiaste eigenaar. Want niet één vaartocht is hetzelfde.

Natuur en historie
"Wat we vertellen hangt ook af van de interesse van onze klanten." De een wil per se een ijsvogel spotten en de ander wil alles horen over de historie van de Vesting. Voor Lex en de andere schippers van Vestingvaart Naarden maakt het niet uit. Ze kunnen uren vertellen over beide onderwerpen. De schippers, in totaal zo'n twintig, zijn allemaal vrijwilligers en hebben stuk voor stuk een bijzondere band met de Vesting. Ze zijn gids en schipper tegelijk. Ze zijn allemaal betrokken, zonder hen had ik dit nooit kunnen opzetten", vertelt Lex. Terwijl hij behendig onder de eerste brug doorvaart somt hij wat jaartallen op die in het Naardens geheugen gegrift staan. Zoals het jaartal 1572, toen de Spanjaarden ruim 800 Naarders uitmoordden. Maar al snel schakelt hij over op zijn echte passie: vogels. En die zijn er volop te vinden in en rond de grachten. Natuurlijk komen op de rondvaarten voornamelijk toeristen af, maar toch is het tochtje ook erg populair onder de plaatselijke bevolking. "Veel mensen uit de Vesting varen ook regelmatig mee." De reden? Je komt op plekken waar je zelf niet kunt komen en zoals al gezegd, elke tocht is anders. Terwijl we de tweede brug naderen worden we getrakteerd op een prachtig doorkijkje. Eenmaal onder de brug door wijst Lex naar rechts en stuurt hij de boot wat bij. "Kijk, een blauwe reiger." Roerloos en met indringende blik zit de reiger op de stenen wal. Lex' ogen beginnen te glimmen. "Het is echt heel bijzonder om een blauwe reiger van zo dichtbij te zien."

Geen ijsvogel, wel rotzooi
Ondertussen hebben de ijsvogels zich nog niet laten zien. Lex baalt er stiekem wel een beetje van. Wat we wel tegenkomen in het water zijn plastic en glazen flessen, tennisballen en blikjes. Binnen een kwartier hebben we een halve vuilniszak vol. Helaas is dit geen uitzondering. Er worden door de vrijwilligers ook regelmatig rondjes gemaakt om allerlei rotzooi uit de grachten te vissen. Standaard is de boot dan ook uitgerust met vuilniszakken en een grijper. Ze doen er alles aan om de grachten schoon te houden. "Behalve dat het er niet uitziet, al die rommel in het water, is het ook desastreus voor het milieu", betoogt Lex. Een mooi bruggetje naar een actie waar Lex zich met hart en ziel voor inzet: 'Varen voor Water'. Een project van Rotaryclub Naarden-Bussum, waar Lex lid van is.

Varen voor water in Kiroba
De Rotaryclub kiest elk jaar een hoofddoel om te sponsoren. Dit jaar werd dat de financiering van een watervoorziening in Kiroba, een dorpje in het oosten van Oeganda. "Wij zorgen voor de aanvangsinvestering van € 70.000 en met de inkomsten uit de verkoop van het kraanwater onderhouden de inwoners vervolgens zelf het systeem." De link met Vestingvaart Naarden was dan ook snel gemaakt en over de invulling hoefden ze ook niet lang na te denken. Een rondvaart met vrienden, collega's, familie of sportclub en de opbrengst gaat volledig naar het project in Kiroba. Lex: "We hebben een speciaal programma gemaakt in samenwerking met Arsenaal Restaurants." De vaarten zijn op 27 en 28 augustus en op 10, 11, 24 en 25 september. Wie meer wil weten over deze speciale actie kan contact opnemen met Lex via 06-18271436.