Gebouw De Hoed wordt een cultureel centrum.
Gebouw De Hoed wordt een cultureel centrum. Foto: Bob Awick

Nieuw leven voor 'De Hoed'

NAARDEN - Gebouw De Hoed aan het Adriaan Dortsmanplein wordt een multicultureel centrum. Hoewel nog niet alle puntjes op de i zijn gezet, wordt hier achter de schermen wel hard aan gewerkt. Het plan is om het pand de komende tijd flink te renoveren zodat het volgend jaar zomer open kan en de Vesting haar eigen cultureel centrum heeft.

Een plek van ontmoeting en ontspanning midden in de Vesting is een langgekoesterde wens van een betrokken groep Vestingbewoners die hiervoor vorig jaar al uitgebreid voorstander van waren. Zo verzochten ze het gemeentebestuur van Naarden dit al te regelen voor de fusie en voor de overdracht aan de Nationale Monumenten Organisatie. Dat kon toen niet geregeld worden. Maar de nieuwe eigenaar, de Stichting Monumenten Bezit, bleek heel welwillend te zijn. En dus wordt alles in orde gemaakt om het pand geschikt te maken. De huurders moeten eruit zodat het asbest geruimd kan worden en het renovatiewerk van start kan gaan. En dus is ook toneelvereniging ToVeNaar verzocht voor 1 september haar repetitieruimte en opslagplek in De Hoed leeg te halen. Voorzitter Martin Vlug van de toneelvereniging vertelt dat afgelopen weekend de spullen al zijn ingepakt en dat aanstaande zaterdag tussen 9.00 en 13.00 uur een flink aantal decorstukken verkocht zullen worden. De opbrengst zal gebruikt worden om de verhuizing te financieren.
Vlug vertelt dat hij begin juli te horen kreeg dat de huur werd opgezegd en dat zijn vereniging op zoek moest naar een alternatieve locatie. "Een behoorlijke tegenvaller. We hadden ook geen geluiden gehoord dat het eraan zat te komen. We hebben hier vijf jaar met plezier gezeten. In september staan onze jeugdgroep en volwassenengroep klaar voor de repetities. Maar we hebben geen oefenruimte meer. Wel hebben we contact gehad met de verhuurder, de Stichting Monumenten Bezit (SMB), en zijn er alternatieve locaties aangeboden. Die waren helaas óf te klein óf te vochtig om onze spullen in op te slaan." Al met al noemt hij het een enorme tegenvaller dat ze uit De Hoed moeten. Toch heeft hij goede hoop dat er een andere plek wordt gevonden. "Ik blijf optimistisch. Het is wel jammer dat er geen persoonlijk contact is geweest met de groep mensen achter het cultureel centrum. We hebben dan ook officieel niet gehoord of we als huurders terug kunnen komen na de verbouwing."
De SMB laat weten te hopen snel aan de slag te kunnen met het gebouw. "We zullen een korte periode bezig zijn, maar het vergunningentraject kost ook tijd. Daarna gaat de nieuwe exploitant, een groep inwoners van de Vesting, het pand als multiculturele ruimte beheren. Om alles te kunnen regelen moet de toneelvereniging er 1 september uit zijn. We zoeken mee naar alternatieve locaties, maar dat is nog niet zo gemakkelijk. Het was overigens geenszins onze bedoeling ToVeNaar te verdrijven. We willen juist van De Hoed een nieuwe, leuke bestemming maken die gebruikt kan worden door inwoners uit heel Naarden."
Dat laatste is ook de uitdrukkelijke wens van de groep Vestingbewoners achter de plannen voor het cultureel centrum. Aya de Lange, die veel op het gebied van cultureel regelt, doet namens hen, voorzichtig, het woord. Want nog lang niet alles is rond. "We zijn nu met de SMB in gesprek, maar we moeten nog kijken hoe we alles vorm gaan geven. Waarschijnlijk vanuit een stichting. We moeten alles nog formaliseren. In ieder geval zijn we vol goede moed. Wij willen dat De Hoed een plek wordt voor iedereen die iets wil doen", vertelt ze.
Vorig jaar deed De Lange al samen met Vestingbewoner Frans Muthert een oproep aan de gemeente om het beheer over te nemen en het pand beschikbaar te stellen als culturele ruimte. Daar zouden clubs, verenigingen en andere groepen samen kunnen komen. Bijvoorbeeld voor jamsessies, open podia, bridgedrives, films, lezingen en andere evenementen. Een grote ontmoetingsplek in de Vesting zou volgens de betrokken Vestingbewoners voor vele clubs, ondernemers en verenigingen een diep gekoesterde wens zijn. En zoals het er nu uitziet, zal die wens vanaf volgend jaar zomer uitkomen.