Theo Dekker wil 'het bordje' graag doorgeven.
Theo Dekker wil 'het bordje' graag doorgeven. Foto: Bob Awick

Wie meldt zich als vrijwilliger?

BUSSUM - Bussum Cultureel zoekt vrijwilligers die in het bestuur willen. De drie leden willen er namelijk allemaal mee stoppen. Ze hebben allemaal hun eigen redenen, maar de boodschap is duidelijk: er moeten nieuwe vrijwilligers opstaan om het feest volgend jaar door te laten gaan.

Drie dagen kunst en cultuur. Dat is waar Bussum Cultureel sinds 2003 voor staat. Theo Dekker is vanaf het eerste moment bij het feest betrokken geweest. Hij was destijds voorzitter van het Elcker Theater en organiseerde de Elcker Evenementen.

"Dat was zoiets als we nu op de zaterdag hebben van het feest. In 2003 nam burgemeester Willem Holthuizen afscheid en vroeg de gemeente mij, ik was ook programmeur bij het Goois Jazz Festival, om een soortgelijk evenement op te zetten, maar dan iets groter. Dat werd een driedaags festival en daarmee was de eerste editie van Bussum Cultureel geboren", blikt hij terug.

'Ik vind dat het feest wel wat verjonging kan gebruiken'

De gemeente, die het initiatief had genomen, trok zich steeds meer terug en ook de subsidie werd afgebouwd. Het bestuur heeft zich de afgelopen jaar flink ingezet om het feest steeds beter neer te zetten. Maar nu wordt het dus tijd dat andere mensen het stokje overnemen. "Natuurlijk hebben we meer mensen die zich bezighouden met de organisatie, zoals Miriam Smets en Ernst Schmidt van Artes, maar het bestuur loopt leeg. Ik ben nu 77 jaar en ik vind dat het feest wel wat verjonging kan gebruiken. We hebben ook allerlei ideeën liggen voor vernieuwing, maar we komen daar steeds niet aan toe."

Als voorbeeld geeft hij het betrekken van de basisscholen bij Bussum Cultureel. "Het zou toch leuk zijn als alle kinderen werken aan een kunstproject, het liefst met de computer. En een andere wens is dat we het evenement uitbouwen naar een platform. We hebben al een beginnetje gemaakt met de website. We willen graag dat buiten het festival om mensen met elkaar in contact kunnen komen op het vlak van kunst en cultuur."

Het huidige bestuur, bestaande uit voorzitter Johan Vroegindewei, algemeen bestuurslid Dick Boere en penningmeester Theo Dekker, hoopt dat hun opvolgers ook met frisse ideeën komen om het festival naar een hoger niveau te tillen. "Het festival heeft veel potentie. Dit jaar is de Langste Eettafel weer terug en de ART Fair op zondag kan nog veel groter groeien. Ik denk ook dat het klassieke concert nog veel meer in zich heeft."

'Het festival heeft veel potentie en kan nog groter groeien'

Toekomst
De komende tijd zal het bestuur hard op zoek moeten naar opvolgers. Ook staat een gesprek met de gemeente op de planning. Want hoe zit het met het subsidiebeleid? En hoe willen ze dat het feest wordt doorgezet nu Bussum valt onder de gemeente Gooise Meren?

Het bestuur denkt dat het feest niet tot haar recht komt als het in drie kernen gevierd gaat worden. De editie 2017 zou dan ook nog, als het aan hen ligt, in dezelfde vorm onder de noemer Bussum Cultureel of desnoods Gooise Meren Cultureel, door kunnen gaan.

Aanmelden
De mensen die gezocht worden moeten bereid zijn om van januari tot en met september één keer in de twee weken te vergaderen. Ook moeten ze een doe-mentaliteit hebben en veel zelf regelen. De nieuwe voorzitter moet een netwerker zijn met contacten in Bussum. De nieuwe penningmeester moet een financiële achtergrond hebben. Mirjam Smets trekt grotendeels de organisatie en blijft bij het feest betrokken.

Wie interesse heeft in een bestuursfunctie kan contact opnemen via bussumcultureel.nl of mail naar mail@bussumcultureel.nl. Het evenement valt dit jaar op 9, 10 en 11 september.

Het complete programma staat binnenkort in deze krant.