't Mouwtje: het was er al meerdere keren raak.
't Mouwtje: het was er al meerdere keren raak. Foto: Bob Awick

'Elke keer veel rommel
en gestreste beesten'

NAARDEN/BUSSUM - Het gebeurt te pas en te onpas en steeds vaker: de Naarder en Bussumse kinderboerderijen hebben last van plunderaars. De laatste weken gebeurde het met regelmaat dat de beheerders 's ochtends een hoop troep en - nog erger - een stel opgejaagde beesten aantroffen. "We worden er echt doodmoe van", zegt Roselinde Hom van De Gooise Ark, de beheerder van de twee kinderboerderijen.

door Sjoerd Stoop

Afgelopen week was het voor de zoveelste keer raak: de plunderaars kwamen weer langs om van alles overhoop te halen, speelgoed en andere spullen te slopen en enkele schapen op stang te jagen. De beheerder heeft geen flauw benul waarom. "We worden er een beetje moedeloos van. Het levert ons elke keer weer veel schade op en daarbovenop een hoop werk om alles weer op orde te brengen. Deze week hebben we er ook heel veel werk aan gehad om een gestrest schaap weer tot rust te brengen. We merken heel goed dat het de beesten wat doet dat hun leven steeds zo verstoord wordt. We leven dan ook erg met ze mee. We vragen ons dan wacht af: waarom? Wat heb je er nou aan om de boel zo overhoop te halen? Hou er gewoon mee op."

De daders
Er valt vooralsnog alleen maar te speculeren waar de plundergevallen vandaan komen. "Het gebeurt vooral 's avonds laat of 's nachts, denken we. Afgelopen week hebben we een keer gehad dat er overdag wat gebeurde, maar wel toen er geen beheerder was of bezoekers waren. Kortom: we kunnen alleen maar gokken welke mensen het op ons gemunt hebben. We denken dat we te maken hebben met een groep hangjongeren, maar ook dat gokken we maar."

Waar de daders dan ook vandaan komen, de beheerder hoopt mede namens de beesten dat alles snel stopt. "We hopen dat de daders of bekenden van hen lezen wat er allemaal gebeurt en dan beseffen wat er allemaal voor ellende veroorzaakt wordt. We hopen ook dat mensen elkaar aanspreken op hun gedrag. Een voorbeeld: als het gaat om hangjeugd hopen we dat de ouders er eens naar vragen en er wat over zeggen."

Camera's
Er worden nu hoe dan ook snel camera's opgehangen bij de twee kinderboerderijen. Daarmee hoopt de beheerder erachter te komen welke mensen er steeds ongewenst langskomen. "Een vervelende stap, maar het moet helaas wel. We gaan een of meerdere camera's ophangen en een bord voor het toegangshek plaatsen om de daders daarvoor te waarschuwen. We hopen dat we de daders daarmee een kunnen wegjagen", vertelt Hom. "We hopen daarmee dat alle ellende vanzelf stopt, maar als de overlast aanhoudt zullen we andere stappen moeten nemen. Als mensen wat vreemds merken op of rond ons complex, hopen we dat ze contact met ons opnemen. Meteen de politie bellen mag vanzelfsprekend ook."

'We merken heel goed dat het de beesten wat doet'
De plundergevallen leveren gestreste beesten op.