De Gooische Hockey Club
De Gooische Hockey Club Foto: Yvette de Vries

Geen excessen na bekendmaken selectieteams

BUSSUM/NAARDEN - Geen boze ouders en teleurgestelde kinderen in Naarden en Bussum nu de selectieteams voor de hockeyende jeugd bekend zijn gemaakt. Dat blijkt uit navraag bij de hockeyclubs. Dit sluit niet aan bij de landelijke tendens waarbij hard wordt geklaagd over het ondoorzichtige selectiebeleid en de extra tijd en geld die wordt geïnvesteerd in de happy few die het tot de selectie schoppen.

Bij de Gooische Hockey Club is alles volgens de woordvoerder, Karen Sprangers, rustig verlopen. "Natuurlijk zijn er wel eens teleurgestelde ouders en spelers, maar grote aantallen woedende ouders: dat niet." Ze herkent voor haar club niet het landelijke beeld dat kinderen van ouders die zich voor de club inzetten of in het bestuur zitten worden voorgetrokken. "Wellicht dragen ouders die zelf hebben gehockeyd dat enthousiasme over op hun kinderen. Mensen die zich op de club actief inzetten zijn vaak ook opgegroeid met hockey en dat werkt door." De kans dat ze dan ook in de selectie komen zou niet zo vreemd zijn. Sprangers: We werken sinds twee jaar ook met het Gooische Jeugdhockey Plan. Daarin staat hoe de club hockey ziet." Dit jaar hebben ze voor het eerste een selectie gemaakt uit een kleinere groep jeugdspelers. Ook trainers en coaches kijken het hele jaar mee. "Ik denk dat het daardoor duidelijker is. En ja, de selectieteams trainen, net als bij andere clubs, drie keer in de week. Eén keer vaker dan de andere teams, maar de trainingen verlopen zo'n beetje hetzelfde en ook de trainers, een clubje van 25, rouleert."

Hockey Club Naarden
In Naarden ook geen extreem boze ouders die de telefoon in zijn geklommen na het bekendmaken van de selectieteams. De week na de laatste competitiewedstrijd, begin juni, werden alle namen van de spelers vanaf de A1 t/m de D6 bekendgemaakt. Bestuurslid Hans Otten: "We hebben na de bekendmaking van de indeling een speciaal spreekuur. Daar kan de ouder met zijn of haar kind naartoe komen." Dit jaar waren het er zes, maar dat vindt hij nog steeds te veel op een aantal van duizend jeugdleden. Hij voegt eraan toe dat het voor de kinderen meestal wel duidelijk is. "Die hebben het hele jaar op het veld gestaan." Bij de ouders gaat het wel vaker om status. Kinderen vinden het vaak veel erger als ze niet bij hun vrienden of vriendinnen in het team zitten. In Naarden gaat meer geld naar een talentvolle speler dan naar een speler die niet in de selectie zit. "De selectiespelers betalen een toeslag, dat vinden we we gerechtvaardigd. Ze maken meer gebruik van de velden en vaak staan er duurdere trainers dan gemiddeld voor de groep."