Afbeelding
Foto: Gerard Buhr

De draden, de auto en de vogels

Het is weer eens zover! Naturalis in Leiden kan weer een vogeltje in de collectie opnemen. De andere was helaas te ver heen. Stinkie stankie voor een uiterst zeldzaam exemplaar.

Het vogeltje dat uitwendig ongeschonden is gebleven na een vermoedelijke tik van een auto bleek helaas een kleine karekiet (Acrocephalus scirpaceus). Je hoort hem wel, maar ziet hem niet, behalve als hij als klein propje op het fietspad ligt. Dat gebeurde vorige week, waar ik het diertje van het fietspad aan het einde van de Hilversumse Meent, daar waar het het Kreugerlaantje begint te heten, opraapte. Via vogelexpert Rob Moolenbeek uit Ankeveen is het vogeltje opgenomen in de verzameling van Naturalis in Leiden. Waarschijnlijk is de karekiet op de Loodijk tegen een auto geknald en buitelend helemaal over het water op het fietspad terechtgekomen. Zeker is dit niet, wel waarschijnlijk.

Drie dagen later viste ik wederom op de Hilversumse Meent een purperreiger (Ardea purpurea) uit het water, waar eens de weilanden waren. Superzeldzaam dier in feite, dat aan de overkant in de Naardermeer broedt en goed gedijt. Was duidelijk tegen de hoogspanningsdraden gevlogen, want de gebroken botten staken eruit. Voor Naturalis geen kandidaat daar, naar later bleek, het rottingsproces te ver heen was. Het zou fijn zijn als de draden worden voorzien van optische waarschuwingssignalen.