De acht vrijwilligers kregen een cheque uit handen van de voorzitter (links).
De acht vrijwilligers kregen een cheque uit handen van de voorzitter (links). Foto: Yvette de Vries

Metamorfose uit liefde voor de club

BUSSUM - Er moeten nog wat kleine dingen afgerond worden, maar de grote renovatie en de herinrichting van tennisclub De Meent zijn na maanden van buffelen zo goed als klaar. Het werd een ware metamorfose. De klus, waaronder een minitennisbaan, een pergola, groenstroken en nieuw terrasmeubilair, is voornamelijk door een achttal leden van de club geklaard. Zaterdagavond werd het park officieel geopend in bijzijn van wethouder Miriam van Meerten.

door Yvette de Vries

De acht heren, verenigd in de accommodatiecommissie, stonden er trots maar ook wat bescheiden bij toen ze de lovende woorden van voorzitter Robbert Keijer in ontvangst namen. Hij had ook nog een verrassing voor ze: een cheque van € 750,-, ingezameld door leden én bestuur en naar eigen inzicht te besteden. Even later laat één van de acht, George Huisman, zich al ontvallen dat ze wat hem betreft het geld 'in de club steken'. Hij kon op bijval rekenen van zijn kompaan Wim Joosten. "We hebben het gedaan uit liefde voor de club; ieder van ons heeft een rood-wit hart."

Ze hebben vanaf het begin meegedacht over de plannen. Er werd namelijk al langer over een verbetering van het tennispark gesproken. Zo zou het terras aan de kleine kant zijn en niet veilig en ook de uitgang aan de straatzijde bezorgde menig ouder en clublid toch altijd een gevoel van onrust. Kinderen konden heel makkelijk het terrein afrennen. Daar is met de verbouwing een einde aan gekomen. De uitgang is verplaatst, het terras oogt ruim, modern en uitnodigend en ook de trapopgang naar het clubhuis ziet er tiptop uit.

Ruimte voor de jeugd
George: "Er werd ook al langer over een minibaan voor de jeugd gesproken en 2014 was een goed moment om die te realiseren." Met zeven volwaardige banen zat de vereniging wat ruim in het jasje qua aantal leden. Maar het ging niet zonder slag of stoot. George, die zelf zo'n 35 jaar lid is van De Meent, waarvan 20 jaar als (jeugd)voorzitter, vertelt dat niet iedereen direct voor was. "Je hebt eigenlijk drie soorten leden: recreanten, competitiespelers en leden met kinderen. Die laatste groep zag het wel zitten, de anderen vonden het niet zo nodig." Dat er, nu het klaar is, ook complimenten komen van de leden die zich op de ledenvergaderingen als tegenstanders manifesteerden, zijn de heren eigenlijk het meest trots op. Het was vanaf de start van de werkzaamheden in oktober vorig jaar flink aanpoten. Wim, die ook 20 bestuursjaren op zijn conto heeft, vertelt dat het fysiek af en toe wel zwaar was. "Soms was het fijn dat ik me even kon ontspannen." Het clubje van acht had veel kennis in huis. George: "We hebben mensen met verstand van groen, elektra en water en een schilder in ons midden." Maar er moest ook gewoon hard gewerkt worden. Voor het specialistische werk, zoals het betegelen van het terras en het aanleggen van de minitennisbaan, werd wel professionele hulp ingeroepen. Nu het dan zo goed als af is kunnen ze vanaf de nieuwe loungebank tevreden op hun werk terugkijken.

Ruimte voor de jeugd dus. "Terecht", reageert George direct. "Wij oude mannen zijn niet de toekomst van de vereniging." Die uitspraak kon op bijval rekenen van de aanwezige wethouder. "Geweldig dat ze inspelen op de jeugd. Die kunnen zo echt 'king of the court' spelen.

'De kinderen kunnen 'king of the court' spelen'

Zelf gefinancierd
Behalve dat veel door de acht vrijwilligers zelf is gedaan is ook de verbouwing door de club zelf gefinancierd. Omdat direct al duidelijk was dat ze veel zelf zouden doen was slechts een beperkt budget nodig. Doordat ze ook gebruikmaakten van gebruikt materiaal voor het meubilair bleven ze ook nog eens ruim onder het budget.

De voorzitter wijdde er nog een woordje aan in zijn toespraak en ook de wethouder was onder de indruk. Van Meerten: "De gemeente is heel blij met dergelijke vrijwilligers. Ze verbinden de samenleving en geweldig dat een vereniging dit kan zonder steun van de gemeente. Goed dat ze die verantwoordelijkheid zelf nemen: een mooi voorbeeld voor andere verenigingen."