Wanneer vliegt hier een bal door het raam?
Wanneer vliegt hier een bal door het raam?

'Ik wil hier gewoon rustig en veilig kunnen wonen'

BUSSUM - Het pannaveldje aan de Godelindedwarsstraat is populair, met name voor kinderen rond de 13 jaar oud die daar zelfstandig kunnen spelen en hangen. Veel hockey en voetbal en dat midden tussen de huizen. Vanaf het keukenraam van Djengiz Geelen is het veld nog geen vier meter verwijderd. Hij trekt aan de bel, want hij ziet veel problemen.

Je weet toch als je hier komt wonen dat je een speelveld voor de deur krijgt?
"Ja en dat vinden wij ook leuk. Zeker met het oog op de toekomst. Wij zouden graag kinderen willen en dan kunnen ze lekker voor de deur spelen. Maar er staat ook een bordje met spelregels en daar houdt niemand zich aan."

Wat is precies het probleem?
"Sinds wij hier wonen is er sprake van gevaarlijke situaties, overlast, vandalisme en geen handhaving. Er vliegen bijvoorbeeld hockeyballen door het net. Al vijf keer is hierdoor een raam bij de buren gesneuveld. De ballen belanden ook in de tuin, net naast de hete barbecue. De speeltuin is tot 20.00 uur open, maar de tieners blijven tot laat hangen. Tot 22.30 uur of nog later zijn ze op het veld en af en toe zelfs midden in de nacht. Er is ook vandalisme: het veld wordt kapot gesneden, de paaltjes worden gemolesteerd, het gaas wordt doorgeknipt, niets is veilig. En dan is er nog veel geluidsoverlast. Wij hebben last van geluid als er hockeyballen of voetballen tegen de gietijzeren constructie met houten beplating worden geknald. Het dreunt in huis. De gemeente zei ons dat hier geen regelgeving voor is. Ondanks dat er in het bouwbesluit hierover eisen worden gesteld."

Heb je dit bij de gemeente aangekaart?
"Vele malen. Er zijn ook maatregelen genomen om bijvoorbeeld de rondvliegende ballen tegen te gaan. Alleen leverden die niets op. Neem het net dat over de constructie is gespannen. Dat vinden de tieners leuk om op te klimmen. Afgelopen februari werd gezegd dat diverse problemen werden opgelost zoals het herstellen van kapotte zaken. Dat is nog niet opgepakt. Het is een stroperig traject."

Bel je wel eens met de politie?
"Regelmatig. En ik ben ook niet de enige, er wordt meer geklaagd. De politie rijdt ook weleens langs, maar ze stoppen niet en stappen ook niet uit. Wij menen dat de politie niet haar verantwoordelijkheid neemt. Wel heeft de wijkagent de problemen erkend en toegezegd dat hij meewerkt aan een overleg met alle partijen."
Sta je bekend als zeur van de buurt?
"Dat denk ik wel. Maar ik praat met iedereen. Ik vind het ook mijn morele verantwoordelijkheid om er iets van te zeggen. Als er voor mijn deur een vechtpartij uitbreekt dan bemoei ik mij ermee. Maar ook als ze 's avonds laat nog herrie maken of als er weer eens een kind boven op het net is geklommen dat over het veld is gespannen. Ze zitten dan ruim 3 meter boven het veld en durven niet meer naar beneden."

Wat is volgens jou de oplossing?
"Wat ons betreft kan het veldje blijven, maar wellicht in een andere vorm. Kijk bijvoorbeeld naar de gebruikte materialen en de positie van het veld. Toen het werd aangelegd is gekeken naar wat er het leukste uitzag en daar is voor gekozen. Er is geen rekening gehouden met zaken zoals geluidsoverlast. Het liefst willen we dus dat het ontwerp opnieuw onder de loep wordt gehouden."

'Ze zitten op het net, 3 meter hoog, en durven niet naar beneden'

En nu?
"Volgende week is er een overleg met alle betrokkenen. We zijn optimistisch. We hopen gezamenlijk een oplossing te bereiken."