Chris Slappendel vertrok op 15 mei uit Rotterdam.
Chris Slappendel vertrok op 15 mei uit Rotterdam. Foto: Yvette de Vries

Wandelaar vraagt aandacht
voor de rechten van dieren

NAARDEN - Hij is precies op de helft van zijn Icons of Nature-tour door Nederland als hij in Naarden arriveert. Chris Slappendel, eco-ondernemer, loopt in honderd dagen 2000 kilometer om aandacht te vragen voor dierenwelzijn en de rechten van dieren. Zaterdagmiddag kwam hij na een pittige wandeling van 25 kilometer aan in Naarden, waar hij ook een dagje rust hield. Maandag vervolgde hij zijn weg naar Almere.

door Yvette de Vries

Dat Naarden één van de steden was die hij zou aandoen lag eigenlijk wel voor de hand toen hij zijn planning maakte. Chris heeft zich ten doel gesteld door alle 20 Nationale Parken en natuurgebieden, Nederland telt er zo'n honderd, te wandelen en daar valt ook het internationaal beschermde Naardermeer onder. Met zijn tocht door Nederland wil hij aandacht vragen voor dierenwelzijn en de rechten van dieren en dierenleed wereldwijd. Het is niet de eerste keer dat Chris met een dergelijke sportieve inspanning aandacht vraagt voor deze onderwerpen. In 2013 trok hij zes maanden lang door maar liefst 24 landen. Dit waren landen waar de tijger, het dier dat op grote bewondering van Chris kan rekenen, ooit geleefd had of nog steeds leefde. Ook toen was er veel belangstelling voor zijn initiatief. Hij kwam in contact met allerlei mensen en instanties waar hij een voedingsbodem vond voor zijn verhaal. Ook nu krijgt hij veel media-aandacht, was hij al te horen bij BNR, hield hij een TedTalk en gaf hij tientallen interviews aan (lokale) kranten. "Het is dé manier om het verhaal van de dieren die met uitsterven bedreigd worden aanhangig te maken en het Nederlandse bedrijfsleven aan te spreken op haar verantwoordelijkheid." Chris vertelt wat hem zo raakte tijdens die zes maanden in Azië. "Tijdens mijn reis heb ik gezien wat er gebeurt met dieren die met uitsterven worden bedreigd: stroperij, door boeren aangestoken bosbranden, corrupte overheden en dieren in gevangenschap. Dat moet stoppen. Zo wordt één op de twee schildpadden bedreigd en één op de vier zoogdieren, zoals olifanten, tijgers, panda's olifanten en neushoorns. Van de vogels wordt één op de acht bedreigd."

Merkrechten
Waarom dan nu een wandeltocht door Nederland. Hoe zinvol is dat? Volgens Chris kunnen we er in Nederland wel degelijk iets aan doen. Het gaat om bewustwording. Wat de 49-jarige eco-ondernemer betreft zouden bedrijven die gebruikmaken van de naam van deze dieren hiervoor ook een vergoeding moeten betalen. "Meer dan 100.000 bedrijven wereldwijd dragen de naam van een dier of ze gebruiken een dier in hun marketing. Als die een vergoeding daarvoor zouden betalen, net als bij merkrechten, dan zou dat veel geld opleveren voor het behoud van de natuur." Bedrijven staan daarvoor nu nog niet in de rij. Maar Chris verwacht dat een verandering in de maatschappelijke opinie dat wel zou kunnen bewerkstelligen.

Icons of Nature
Behalve aandacht genereren probeert Chris ook door de verkoop van T-shirts geld in te zamelen. Dat doet hij met het schoonste T-shirt ter wereld. Voor de productie startte hij al eerder een crowdfundingactie op.
Meer informatie is te vinden op iconsofnature.com. Daar staan naast de route, voor wie een stuk mee wil wandelen, ook foto's en video's op die Chris de afgelopen 50 dagen maakte. Hij vertelt dat hij daarin in het begin wat fanatieker was dan nu. Als je al 50 dagen lang zo'n 20 tot 25 kilometer aflegt met een rugzak van 16 kilo dan ga je steeds minder vaak stilstaan om plaatjes te schieten. Dan wil je gewoon doorlopen. Voor de echt bijzondere plekken maakt Chris nog wel een uitzondering.

Jade en Senna, bekend van The Voice Kids, liepen al mee met Chris