Deze toppers hebben allemaal afgelopen zaterdag hun zwemdiploma behaald.
Deze toppers hebben allemaal afgelopen zaterdag hun zwemdiploma behaald.

Sportclub Gehandicapten met handen in het haar

NAARDEN - Zwemles geven aan kinderen met een motorische beperking. Dat doet de Stichting Sportclub Gehandicapten Gooi- en Eemland al 50 jaar. Atie de Koo is er sinds het begin bij, maar trekt nu aan de bel. Want waar blijven de vrijwilligers? En voor hoe lang kunnen ze de zwemlessen nog blijven aanbieden in zwembad de Lunet?

De vrijwilligers die worden gezocht moeten kunnen zwemmen en affiniteit met kinderen hebben. Ze krijgen hun eigen leerlingen en worden door Atie begeleid. "Met twee of drie man extra zijn we al heel blij. Het gaat enkel om de zaterdagochtend. Het is onbegrijpelijk dat we niemand kunnen vinden."

De kinderen die bij deze sportclub zwemmen mankeren allemaal iets. Niet in het hoofd, wel in het lijf. De kinderen zitten in een rolstoel, zijn half verlamd of autistisch. Hier kunnen ze een gewoon zwemdiploma halen. "Ik weet dat burgemeester Cramer met het idee kwam. In 1965 zijn de eerste zwemdiploma's uitgereikt. Ik kwam erbij omdat ik een waterpolo achtergrond had en er vrijwilligers nodig waren. Ouders dachten en denken nog steeds dat het halen van een diploma ondenkbaar is. Maar wij denken in mogelijkheden. Een diploma halen is echt iets bijzonders. We hebben een vrouw gehad die maar liefst 15 jaar deed over haar A-diploma. Een grote uitzondering, maar wel een enorme prestatie."
De club telt 67 leden, 12 vrijwilligers en er staan 12 kinderen op de wachtlijst. Vroeger waren er wel 120 leerlingen die tot en met het A-diploma één op één begeleiding krijgen. Het kan zijn dat iemand zo'n plek jaren vasthoudt. Want een A-diploma halen, daar stelt Atie hoge eisen aan. "Wat heb je eraan als je net niet door het gat kunt zwemmen. Ik wil dat de techniek goed is en dat ze de afstanden goed halen. Ook als je verlamd bent. Ik hoor regelmatig dat onze kinderen beter zwemmen dan valide kinderen. Door te zwemmen sterken ze aan en ook psychisch is het goed. In het water valt een handicap ook niet op, je bent even net als de rest. En dat is heel belangrijk."
De politiek spreekt over bezuinigingen en er is een kans dat zwembad de Lunet moet sluiten. Een doemscenario voor Atie. "Waar kunnen we terecht op de zaterdagochtend? Hoe lang kunnen we nog blijven? Het is een nieuw onderwerp op onze agenda en het benauwt ons. In het Gooi zijn we de enige die zwemmen met gehandicapten. We hopen dat we kunnen blijven want hier heerst rust, hebben we alle middelen en de Lunet is gewoon een prima bad."

Vrijwilligers kunnen zich melden bij Atie de Koo, 035-5266263. Het nieuwe zwemseizoen start 3 september.