Het werk is nog lang niet klaar.
Het werk is nog lang niet klaar. Foto: Bob Awick

Renovatie boogbrug loopt uit, werk is nog lang niet klaar

NAARDEN - De boogbrug en fietsbruggen op de oud Blaricumerweg zijn nu bijna drie maanden dicht. Sinds eind maart moet al het verkeer omrijden. Veel langer dan de geplande 2 maanden. Ook is slechts een klein deel van de werkzaamheden tot op heden uitgevoerd. Reden: historische bouwtekeningen klopten niet met de werkelijkheid en een aannemer die een al aangepaste planning niet kon waarmaken.

De gemeente laat weten dat zij wel de brug op 9 juli weer open wil stellen voor verkeer. "De openstelling is op dit moment belangrijker dan het uitvoeren van alle werkzaamheden", aldus de woordvoerder. De veiligheid zou niet in het geding zijn.

Opzet
Het was de bedoeling om de constructie van de brug te versterken en de fietsbruggen te vervangen. In die drie maanden zijn slechts enkele voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Aan het verbeteren van de constructie en het vervangen van de fietsbruggen is de aannemer niet toegekomen. Wanneer die werkzaamheden wel uitgevoerd worden is nog niet bekend.

Alles lijkt mis te gaan bij werk boogbrug Blaricumerweg

Ondertussen neemt de ontevredenheid van de omwonenden toe, ook zetten zij hun vraagtekens bij de datum van 9 juli. Er is inmiddels wel een nieuwe aannemer aangesteld, maar die kan eigenlijk nog niet zoveel doen. De vorige aannemer houdt de brug bezet. De gemeente heeft haar vertrouwen in hem opgezegd en hij is het daar niet mee eens.

Zo'n beetje alles wat maar kan tegenvallen lijkt ook uit te komen. Het college moest al terug naar de raad om met het verzoek om bijna twee ton extra, de werkzaamheden liepen eerder al uit en dus nu het geschil met de aannemer, waardoor het echt stil is komen te liggen. Over eventuele meerkosten en de hoogte daarvan die dit alles met zich meebrengt kan de gemeente op dit moment nog geen uitspraak doen.

Zoals het er nu uitziet gaat de brug weer open op 9 juli. Verkeer zwaarder dan 20 ton moet nog wel steeds een andere route kiezen.
Wanneer de eerder genoemde werkzaamheden alsnog uitgevoerd gaan worden is nog niet duidelijk. Eerst moet het geschil met de vorige aannemer opgelost worden.