Projectmanager Luuk van Hengstum:
Projectmanager Luuk van Hengstum: "Er staat ons een hele klus te wachten, maar we gaan het heel snel doen." Foto: Sjoerd Stoop

Lang wachten voor spoor straks echt achter de rug

NAARDEN / BUSSUM - Het duurt nog twee jaar voordat er echt wat gaat gebeuren, maar dan behoren het lange wachten voor de spoorwegovergangen en andere klachten over het spoor tot het verleden. Het spoor rondom Naarden en Bussum staat een grote metamorfose te wachten. "Het wordt echt vele malen beter", vertelt projectmanager Luuk van Hengstum van spoorbeheerder ProRail.

door Sjoerd Stoop

Het voornaamste dat de spoorbeheerder gaat aanpakken wordt het weghalen van het gros van de sporen door Naarden en Bussum heen. Er gaan nu nog 5 sporen door beide kernen, waarvan er straks 3 worden weggehaald. "Al het spoorverkeer gaat straks nog maar over twee sporen. Voor het beeld: de achterste sporen worden straks weggehaald. Het weghalen van deze sporen zorgt ervoor dat we vele knelpunten kunnen aanpakken."

Als eerste zullen de spoorwegovergangen een heel stuk worden verbeterd. Doordat er sporen worden weggehaald, zullen de veelbesproken spoorwegovergangen aan de Meerweg, Generaal de la Reijlaan en de Comeniuslaan een stuk smaller worden. "Dat zorgt er mede voor dat de spoorbomen straks maar korter gesloten moeten worden. Daarnaast gaan we het systeem waarmee de spoorwegovergangen gesloten en geopend worden aanpassen. De overweg aan de Comeniuslaan doen we nu nog op afstand met de hand, echt heel ouderwets. Dat doen we verder, op twee andere plekken in het land na, echt nergens meer. Met dat modernere systeem moet alles straks veel sneller gaan, zeker als het spoorverkeer ook sneller gaat. Dat moet veel klachten over lang wachten wegnemen."
Het weghalen van de sporen levert een groot stuk lege grond op, waar straks een hoop op kan gaan gebeuren. Hoe dan ook wordt er een tweede entree aan de achterkant van station Naarden-Bussum gemaakt, waarmee je dus straks ook aan de andere kant het station kan betreden. Dat scheelt een heel stuk omlopen. "Deze tweede entree maakt Naarden-Bussum een stuk moderner en geeft het extra cachet. Met de rest van de leeggekomen plekken kan nog van alles gaan gebeuren. Dat hangt vooral af van welke plannen de gemeente er mee heeft. Je zou er van alles mee kunnen doen zoals iets bouwen, parkeerplaatsen maken, extra fietsstallingen, noem maar op."

Het spoor zelf wordt eveneens geheel vervangen. Het gaat om bovenleidingen, beveiliging, dwarsliggers en seinen. Daarnaast worden er dempers geplaatst. "Dat moet al met al veel kabaal tegen gaan. Het verouderde spoor en de vele wissels zorgen er nu nog voor dat de wagons echt langs denderen. Dat moet het straks een stuk aangenamer maken, zeker als we ook de laatste schermen langs het spoor plaatsen."

Vanaf de eerste maanden van 2018 wordt er gewerkt rond het spoor, maar het echte weghalen van de sporen staat voor de zomer van dat jaar gepland. Het werk aan het spoor en de spoorwegovergangen zelf gaat 'slechts' twee weken duren. "Dat betekent wel dat er dag en nacht gewerkt wordt. Dat levert dus wel even extra overlast op. Daarnaast moet het spoorverkeer worden gestremd. Dat zullen we opvangen met bussen. Na deze twee weken hebben de werkzaamheden aan het spoor echt helemaal achter de rug. Het werk aan de tweede entree start dan eveneens, maar gaat wel een stuk langer door. We denken dat dat wel een paar maanden kan gaan duren."
Het wordt straks dus een stuk beter op en rond het spoor, maar het kan het nóg beter. De gemeente heeft al jaren de wens dat het spoor wordt ondertunneld en dat staat nog steeds. Volgens ProRail doorstreept deze grote urgente opknapbeurt geen enkel plan voor een eventuele tunnel later.

Straks ook aan de andere kant entree naar station
Al deze sporen gaan straks weg.