Drie uur trok Roy Voogd uit voor de laatste repetitie.
Drie uur trok Roy Voogd uit voor de laatste repetitie. Foto: Bastiaan Miché

Faust in een moderne vertolking

NAARDEN – Na maanden van repeteren is het zondag dan eindelijk zover. Dan spelen ruim 100 musici onder leiding van dirigent Roy Voogd en vocal coach Ingrid Stijsiger de semi-concertante opera Faust in een eigen gemaakte, moderne vertolking. Plaats van handeling is geheel onverwachts de Grote Kerk in Naarden geworden.

Voogd en de andere musici hadden zich het allemaal wel iets anders voorgesteld, de uitvoering dit jaar. Tot april leek alles in kannen en kruiken te zijn met het Muiderslot. Voogd spreekt zelfs van een dramatische wending met veel gevolgen. In plaats van vier zijn er nu twee uitvoeringen en een aantal koorleden trok zich terug. Het had behoorlijke financiële consequenties.

Dat het oorspronkelijke plan, een openluchtoptreden, niet kon doorgaan was wel zuur voor Voogd en de andere betrokkenen, maar heeft de organisatie ook veel geleerd. De reddende hand van de Grote Kerk Naarden daarentegen was zo'n bijzonder gebaar dat die teleurstelling alweer naar de achtergrond verdwenen is. Voogd: "De spontaniteit en snelheid waarmee directeur Marlo Reeders reageerde is echt fantastisch."

"De twee laatste repetities gingen erg goed", vertelt Voogd. "Het is altijd spannend, maar dit jaar was het extra spannend." De deelnemers komen namelijk van vier regionale koren en ze hadden tot dan toe apart gerepeteerd. Voogd kon opgelucht ademhalen. Het GO! Projectkoor - waar regionale koren samenwerken - is een initiatief dat hij een jaar geleden opstartte en het blijkt goed te werken. Vanuit 't Gooi zijn er 42 deelnemers, de overige koorleden komen uit Friesland, de kop van Noord-Holland en Arnhem/Nijmegen.

Volksopera
Ook deze uitvoering van FAUST is weer een echte volksopera. Voogd: "We brengen geen bestaande opera's, maar maken een aaneenschakeling van beroemde aria's en koorwerken uit verschillende bekende opera's. Een soort van lappendeken van verschillend repertoire zeg maar."

Ook zit er de nodige humor in het stuk. Zeker in een serieus dramatisch verhaal als Faust van Goethe, vindt Voogd humor onmisbaar. "Als er niet gelachen wordt dan is het niet leuk." Maar de humor mag ook weer niet doorslaan naar platte humor. "We houden de oorspronkelijke muziek zoveel mogelijk in tact." Zelf is hij erg gecharmeerd van de rol van de Duivel als verteller, gespeeld door Jan Polak. "Echt een fantastische verteller die je meeneemt in het verhaal."

'Het is een soort van lappendeken van verschillend repertoire'

Naast het 92-man sterke koor worden de personages van Fer Luce, de handlanger van de Duivel, Violetta, de vrouw van Faust en Carmen en Elsa door vier professionele solisten gespeeld. Orkestleider Vaughan Schlepp heeft de muziek voor de speciale bezettingen opnieuw gearrangeerd. Ze spelen onder meer Gloire Immortelle van Gounod en de prettig in het oor liggende bruidsmars van Lohengrin van Wagner. Volgens Voogd is het 'probleem' bij bestaande opera's dat er wel een paar voor veel mensen bekende melodieën in zitten maar dat ze verder veel muziek bevatten die de meeste mensen niet kennen, waardoor de drempel vaak hoogt ligt. Voogd stelt dat nagenoeg iedereen de melodieën die te horen zijn in deze volksopera wel kent. Een stelregel die opgaat voor eigenlijk alle producties van GO! Opera. En hoewel het niet is gemaakt voor kinderen, is de volksopera geschikt voor jong en oud omdat er ook van alles op het podium gebeurt.

Met het GO! Projectkoor, onderdeel van GO! Opera, wil Voogd de krachten van 14 regionale koren bundelen. Zo kunnen de producties opeens op veel meer plekken worden ingezet en zijn ook meer grootschalige projecten mogelijk. Zo kunnen bepaalde kosten worden gedeeld. Een slimme zet nu de subsidiekraan steeds verder wordt dichtgedraaid en ook fondsenwerving een lastige klus blijft. Het uitverkochte openluchtoptreden van GO! Opera tijdens Vestival Vocaal in Naarden was de eerste test. Volgend jaar staat Queen Arthur het programma.