Het klooster is ook van binnen bijzonder.
Het klooster is ook van binnen bijzonder. Foto: Sjoerd Stoop

Waarom is Mariënburg nog steeds geen monument?

BUSSUM - Waarom is Mariënburg nog steeds geen gemeentelijk monument? Een onwenselijke situatie, meent De Gooise Ouderenpartij (GOP). "Als Mariënburg geen monument is, heb je geen poot om op te staan als gemeente. De regie ligt bij de projectontwikkelaar. Moet je dat wel willen?," aldus raadslid René Sweijen.

Het college praat al langer over de monumentenstatus en daarbij werd het klooster meerdere malen genoemd. Omdat de monumentenstatus nog niet is geregeld, stelt de GOP nu schriftelijke vragen aan het college.

Geen bescherming
"Er wordt al twee jaar over gepraat, maar niks gedaan. Veel inwoners denken dat Mariënburg al een gemeentelijk monument is. Maar niets is minder waar. Dat betekent dat Mariënburg geen enkele bescherming kent. De eigenaar zou het pand, of delen daarvan, zomaar kunnen slopen. De gemeente kan er dan formeel niets tegen doen."

"Het college heeft namelijk onlangs aangegeven dat zij pas wil overgaan tot het aanwijzen tot monument als de huidige eigenaar (Slokker B.V.) de plannen klaar heeft voor de herontwikkeling van Mariënburg. Onduidelijk is wanneer dat klaar is en wat dat gaat betekenen voor het voormalige klooster. Het college belooft dat het complex niet onevenredig wordt aangetast. Daar krijg ik een unheimisch gevoel bij", zeg Sweijen.