Afbeelding
Foto: Bob Awick

Politie gebruikte 15 keer geweld

GOOISE MEREN - De politie heeft vorig jaar 15 keer geweld gebruikt in Gooise Meren (de kernen bij elkaar opgeteld). Fysiek geweld kwam hier het meeste voor.

In Bussum werd één keer de politiehond ingezet en moest zes keer fysiek geweld worden gebruikt. In Naarden werd twee keer fysiek geweld gebruikt. In Muiderberg moest één keer de politiehond komen, werd één keer peperspray gebruikt en twee keer fysiek geweld. De politie moest in Muiden één keer een pistool richten en één keer met pepperspray spuiten.

De NOS deed onderzoek naar de cijfers van de politie. Hieruit blijkt dat het afgelopen jaar de politie door het hele land 10.233 keer geweld gebruikte. Dat was ongeveer evenveel als in 2014.


De kanonnen mogen weer bulderen

NAARDEN - De kanonnen van het Vestingmuseum mogen komend jaar gewoon weer afgeschoten worden. De kanonnen werden deze week stuk voor stuk gecontroleerd door medewerkers van het leger. Ze werden allemaal goedgekeurd.

De kanonnen moeten met regelmaat gecontroleerd worden omdat ze nog vaak afgeschoten worden. De controle was deze week een secuur werkje. De kanonnen werden een voor een bestudeerd door experts. Eerst werd gekeken of de kanonnen geen scheurtjes hadden, daarna werden de kanonnen met een camera ook aan de binnenkant geïnspecteerd.

Het hoogtepunt van de test waren een paar harde testschoten. "Deze knallen waren wat harder dan normaal puur om te controleren of de kanonnen het echt nog goed doen. Na het schot werd nogmaals met een camera gekeken of alles nog op orde was", laat een medewerker van het Vestingmuseum weten.

Na alle tests was er goed nieuws: alles lijkt op orde. Het Vestingmuseum moet nog wel een goedkeuringscertificaat ontvangen van de controleurs.