De tentoonstelling van de Stelling van Amsterdam is ook favoriet bij Van Nouhuys.
De tentoonstelling van de Stelling van Amsterdam is ook favoriet bij Van Nouhuys.

'Pampus financieel gezond houden is de uitdaging'

De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen of clubs die al jaren actief zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er een paar aan u voor. Deze week: Tom van Nouhuys, directeur van Forteiland Pampus.

door Yvette de Vries

MUIDEN - Tom van Nouhuys is bijzonder trots op 'zijn eiland' Hij mag zich al bijna vijf jaar directeur-bestuurder van Pampus noemen. Een droombaan voor deze fervente watersporter. Hij kan hier zijn liefde voor cultuur en water combineren. Pampus is 25 jaar geleden opengegaan voor publiek en onder zijn aanvoering wordt het lustrumjaar aangegrepen om het eiland verder te verduurzamen. De grootste uitdaging de komende tijd is echter het eiland financieel gezond te houden.

Trots vertelt hij ook dat speciaal voor het lustrumjaar de tentoonstelling met 42 foto's van de Stelling van Amsterdam met een jaar verlengd is. Hij wandelt regelmatig het rondje langs de foto's die zijn opgesteld in de droge gracht. "Bijzonder toch", klinkt het enthousiast. "Je loopt het rondje stelling - 135 kilometer aan verdedigingswerken rondom Amsterdam - in een uur.

Gewoon gesolliciteerd
De combinatie van cultuur en water is Van Nouhuys op het lijf geschreven. Hij is een fervent zeiler en werkte eerder bij Het Concertgebouw en is penningmeester bij het Nederlands Jeugd StrijkOrkest. De baan op Pampus kwam eigenlijk per toeval aan hem voorbij. "Het is niet zo'n romantisch verhaal hoor, ik heb gewoon gesolliciteerd. Ik kende de directeur van Het Scheepvaartmuseum en daar keek ik weleens met jaloezie naar." Een soortgelijke job leek hem wel wat. En toen kwam de functie op Pampus langs. Wat hij het meest bijzondere vindt aan Pampus? "Je bent even volstrekt los van alles. Je staat op het dak van het fort en drie kilometer rondom je heen is niets dan vrijheid. Een uniek en bijzonder gevoel." Toch zou de in Amsterdam wonende directeur niet permanent op Pampus willen wonen. "Het is geweldig om hier te zijn, maar ik vind de voorzieningen in Amsterdam ook wel fijn."

Alternatieve energiebronnen
"Pampus is altijd zelfvoorzienend geweest en moet dat ook blijven, maar dan op een duurzame manier", vindt Van Nouhuys. Werden de kolen in het verleden al vervangen door diesel, ook die energiebron moet er nu aan geloven. Op verschillende manieren wordt er gekeken naar alternatieven. Ze hebben daarvoor ook samenwerking gezocht met woningcorporatie Alliantie. Dat resulteerde al in een slim energiemanagementsysteem. "Heel eigentijds." En ook de eerste 75 zonnepanelen zijn geplaatst. Van Nouhuys is blij met deze ontwikkelingen, waarmee Pampus op een maatschappelijk verantwoorde manier nieuwe invulling geeft aan de onafhankelijkheid van het vasteland. "We zijn voornamelijk gericht op het vasthouden van de historie en op deze manier maak je geschiedenis weer relevant en actief." Hij vertelt dat ze zelfs een kleine windmolen wilden plaatsen op het eiland. Dat idee stuitte op weerstand van de monumentencommissie. Grappig detail daarbij is dat er een grote Amerikaanse windmolen op Pampus heeft gestaan.

'Drie kilometer rondom je heen is niets dan vrijheid'

Werelderfgoed
Pampus staat weliswaar op de lijst van werelderfgoed, maar krijgt geen subsidie van de overheid. Het beheer is in handen van de eerdergenoemde Stichting Forteiland Pampus en het eiland moet op eigen benen staan. Volgens Van Nouhuys is het in stand houden en het openstellen voor het publiek een grote verantwoording, maar ook een verplichting die zijn weerga niet kent. Pampus moet daarom wel mee met haar tijd. De markt verandert en ook het eiland ondervindt steeds meer concurrentie van andere vormen van vrijetijdsbesteding. "Het publiek verwacht meer beleving en Pampus gaat daarin mee," stelt Van Nouhuys. "Een rondleiding alleen, hoe bijzonder die ook is, daar kom je niet meer mee weg." Hij ervaart ook wel het spanningsveld tussen commercie en historie. "De feestjes en bedrijfsuitjes zijn noodzakelijk om de unieke cultuur en historie ook in de toekomst te behouden", is zijn nuchtere kijk daarop. Zelf ziet hij het als een uitdaging, een puzzel, om Pampus financieel gezond te houden. Hij wil een plek, van vertrekplannen is overigens nog geen sprake, achterlaten die museaal krachtiger is geworden en financieel gezond. Al merkt hij wel op dat dat een hele uitdaging wordt.

Tom van Nouhuys.