Bewoners kregen ook de kans om hun ervaringen te delen.
Bewoners kregen ook de kans om hun ervaringen te delen. Foto: Yvette de Vries

Pop-up BuurTent voor inbraakpreventie in Brediuskwartier

BUSSUM - Een pop-up BuurTent met medewerkers van de gemeente, Slachtofferhulp, een slotenadviseur en de wijkagent stond vorige week woensdag in het Brediuskwartier. Bewoners konden er terecht met al hun vragen over inbraakpreventie en buurtpreventieteams. "Een goed initiatief", vindt wijkagent Bart Weijermans.

door Yvette de Vries

In het Bredius zijn vanaf 2015 opvallend veel (auto-)inbraken en woninginsluipingen geweest. Reden om juist daar weer te starten met de pop-up BuuTent. Er hadden zich binnen een uur al ruim 50 bewoners gemeld. Ze wilden vooral weten hoe ze een inbraak kunnen voorkomen en waarom er nou juist in hun buurt zo veel ingebroken wordt. Slechts een enkeling had zelf een inbraak meegemaakt. Inmiddels is hun huis zo goed beveiligd dat niemand daar meer in komt.

Insluipingen
Volgens Weijermans is het aantal (auto-)inbraken in het Bredius niet echt hoger dan in de rest van Bussum. "Het aantal schommelt altijd. In 2014 hadden we in deze wijk een relatief rustig jaar met weinig inbraken, 2015 was juist een 'topjaar'." In de eerste maanden van 2016 waren er ook al een aantal incidenten. Neem de inbreker met de schop en drie insluipingen via een openstaande achterdeur onlangs binnen één maand. Weijermans:

"De buurt kenmerkt zich door een grote sociale cohesie, mensen zijn oplettend en dat zou de kans op inbraken moeten verkleinen. Maar te veel mensen denken nog steeds dat het hen niet overkomt." Even de achtertuin in lopen en de voordeur of een raam open laten staan. "Een buitenkansje voor de gelegenheidsdieven en die lopen gewoon rondjes in de wijk", vertelt de wijkagent. Goed opletten dus en als je iets verdachts ziet, dat via het buurtpreventieteam laten weten. "Tips van alerte mensen daar hebben we echt wat aan." Alertheid en goede sloten zijn het beste wapen tegen inbraak en/of insluiping. "Inslaan van ramen gebeurt maar zelden, in 5 of 10% van het aantal gevallen."

Bewoners wisselen zelf ook tips uit. De meest opvallende tip was die van een oudere man. Zelf wordt hij 's nachts regelmatig wakker omdat hij naar de toilet moet. Hij loopt dan meteen een rondje door het huis. Kijkt even naar buiten en checkt of hij geen rare dingen ziet. Doorslapen is natuurlijk fijner, maar als je toch wakker bent kost dit volgens hem nog geen minuut.
De BuurTent is onderdeel van het Project Gooi Vecht tegen woninginbraken. Meer informatie over preventie is te vinden op www.geefinbrekersgeenkans.nl.

'Er waren de laatste maand opvallend veel insluipingen'