Oversteken is op dit punt regelmatig lastig en gevaarlijk.
Oversteken is op dit punt regelmatig lastig en gevaarlijk. Foto: Bob Awick

Middengeleider wordt oplossing oversteek N236

BUSSUM - "Kunnen we al? Kunnen we al oversteken? Ja, ja, na die zwarte auto. O nee, even wachten nog." Het is en blijft nog een crime om de Franse Kampweg over te steken bij de heide. Maar daar komt binnenkort verandering in.

De provincie is bezig met de herinrichting van de gehele N236. Op het gedeelte Franse Kampweg bij de heide moet de zogenoemde oversteekbaarheid voor langzame verkeersdeelnemers omhoog. Eerst wordt het stuk tussen de verkeerslichten bij de Watertoren en de rotonde bij de Nieuwe 's-Gravelandseweg aangepakt. Op dit punt zijn provincie en omwonenden, die zich verenigden in het bewonerscomité van de Hilversumse Meent, het met elkaar eens. De oplossing is het aanleggen van een middengeleider, wat wil zeggen dat het oversteken in twee etappes kan. "Het is vaak zo druk dat je er niet tussen kunt", zegt Chiel van Eendenburg namens het bewonerscomité. "Maar er komt een goede oversteek. Die middengeleider zal er na de zomer zijn. Bovendien worden de inritten bij de camping en de tegenovergelegen parkeerplaats beter."

"We kunnen leven met de herinrichting van het eerste gedeelte van de Franse Kampweg. Maar met name de aanpak voor het tweede gedeelte, tussen de rotonde Nieuwe 's-Gravelandseweg en Hilversumse Meent is voor ons onvoldoende. Daarvoor moeten we met elkaar om tafel." Van Eendenburg noemt de reactie van de provincie op hun plannen 'teleurstellend'. Hij zal daarom ook bij de provincie inspreken en het inspraakproces aankaarten, omdat dat volgens hem niet goed is verlopen.
Hij somt op wat er wat hem betreft niet goed gaat. "Het oversteken vanaf de Hilversumse Meent naar de Gamma is heel onhandig. Je moet de drukke weg twee keer oversteken. De mensen gebruiken daarom het voetpad. Maak daar een fietspad van. Ook de fietsoversteek bij de rotonde van de Hilversumse Meentweg is gevaarlijk. Ideaal zou zijn als de snelheid op het hele stuk van de Watertoren tot de rotonde bij de Hilversumse Meent wordt verlaagd naar 50 kilometer per uur. Maar de weg wordt heel breed gemaakt, waardoor het in de toekomst zelfs mogelijk is om daar 80 te gaan rijden. Dit heeft ook als nadeel dat er ruimte afgesnoept wordt aan de zijkanten, waardoor er minder ruimte is voor een breed voetpad / fietspad."

De gemeente Gooise Meren heeft recent gekeken of de grens van de bebouwde kom verplaatst kon worden zodat de N236 een 50 kilometerweg zou worden. Dit gebeurde op verzoek van GroenLinks. De gemeente vindt echter dat 60 km per uur prima past bij dit stuk weg met de diverse fiets- en autokruisingen. "Een komgrens markeert de bebouwde kom waar aan weerszijden van de weg huizen staan. Hier is totaal geen sprake van een bebouwde kom en daarom is het verplaatsen van de komgrens niet geloofwaardig."

De provincie heeft overigens al laten weten dat "helaas niet aan alle voorgestelde maatregelen van het bewonerscomité voldaan kan worden, omdat deze niet mogelijk of wenselijk zijn".